Nieuws

Deze oud-voetballer wordt verdacht van grootschalige fraude in neptransfers

Deze oud-voetballer wordt verdacht van grootschalige fraude in neptransfers

19 april - 15:23

Voormalig profvoetballer Nidal H. (26), met een verleden bij clubs als Roda JC en Sparta Rotterdam, is het middelpunt geworden van een grootschalige fraudezaak. Er zijn al meer dan twintig aangiften tegen hem gedaan, bevestigt de politie van Amsterdam. H. zou neptransfers binnen het betaalde voetbal hebben opgezet, waardoor veel zaakwaarnemers en clubs zijn opgelicht.

H. deed zich voor als een directielid van een club en vroeg vervolgens voorschotten voor medische keuringen of vergoedingen voor zaakwaarnemers. Onder de gedupeerden bevinden zich prominente namen zoals Peter Hofstede van Telstar en zaakwaarnemer Youssouf Hersi. De schade bedraagt duizenden euro's met slachtoffers door heel Nederland.

De fraude ging gepaard met ernstige bedreigingen, waaronder doodsbedreigingen aan de adressen van de gedupeerden. Dat heeft ertoe geleid dat het werkelijke aantal gedupeerden mogelijk hoger ligt dan de 22 officiële aangiften.

Peter Hofstede, technisch manager bij Telstar, werd ook slachtoffer van deze fraude toen zijn identiteit misbruikt werd voor een nepcontract. "Het is een bizar gevoel om te ontdekken dat iemand je identiteit overneemt", deelt hij richting De Telegraaf. De KNVB heeft alle clubs gewaarschuwd en verzamelt meldingen van gedupeerden om het volledige omvang van de fraude te achterhalen.

De bekende misdaadjournalist Peter R. de Vries en zijn zoon Royce stopten een aantal jaren geleden hun begeleiding aan Nidal H. na twijfels over zijn gedrag. Dat markeerde een keerpunt in zijn carrière.