Breaking news

NOS: Na Kroes ook Van Praag in opspraak na nalaten melding Ajax-aandelen

NOS: Na Kroes ook Van Praag in opspraak na nalaten melding Ajax-aandelen

5 april - 15:03 Laatste update: 15:05
2

Na de recente schorsing van Ajax-directeur Alex Kroes wegens het niet tijdig melden van aandelen, blijkt nu ook RvC-voorzitter Michael van Praag een soortgelijke fout te hebben gemaakt. Vier maanden na zijn aantreding heeft Van Praag zijn bezit van honderd Ajax-aandelen niet bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd, aldus de NOS.

De melding had binnen twee weken vervuld moeten zijn, zegt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De kwestie rond Van Praag kwam aan het licht na vragen van de NOS, waarna de Ajax-voorzitter zijn aandelen alsnog heeft gemeld. Die waren al sinds mei 1998 in zijn bezit. Ajax verdedigt zich door te stellen dat het een administratieve fout betrof, die onmiddellijk is gecorrigeeerd zodra deze bekend werd.

Dit incident volgt kort op de schorsing van Kroes, die aandelen kocht net voor zijn benoeming tot directeeur werd aangekondigd. De VEB ziet beide gevallen als een schending van het principe van transparantie en verantwoordleijkheid binnen een beursgenoteerde onderneming als Ajax. Zij bekritiseren de houding van Van Praagm vooral gezien zijn recente uitspraken over de noodzaak van de naleving van de regels door Kroes. "Kroes zei dat het allemaal niet zo erg was en dat hij de regels niet kende", was Van Praag stellig. "Maar als je zo actief bent op de beurs en je wordt CEO van een beursgenoteerd bedrijf... Iedere Nederlander dient de wet te kennen, handel met voorkennis is een misdrijf."

Mogelijk half miljoen euro boete voor Van Praag
De vraag rijst of de AFM actie zal ondernemen tegen Van Praag. "De AFM kan hier een boete voor opleggen van een half miljoen euro, maar kan die ook naar beneden bijstellen", legt VEB-directeur Gerben Everets uit. "In de praktijk gebeurt dat."

'Onzorgvuldigheid Van Praag niet gelijk aan handel met voorkennis van Kroes'
Deskundigen bekrititiseren zowel Van Praag als Ajax voor de recente meldingsfouten. Dennis Vink, hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit, stelt dat hoewel het niet melden van honderd aandelen juridisch onzorgvuldig is, het niet gelijkstaat aan de vermeende handel met voorkennis door Kroes. Hij wijst ook op de nalatigheid van Ajax in het uitvoeren van een grondig antecedentenonderzoek naar de aandelenbelangen van haar bestuurders, wat heeft geleid tot negatieve gevolgen voor de beurskoers en de belangen van de club.