Nieuws

Illuster rijtje: deze vijf voetballers speelden zowel onder Guardiola als Klopp

Illuster rijtje: deze vijf voetballers speelden zowel onder Guardiola als Klopp

5 april - 11:05

In de voetballerij zijn Pep Guardiola en Jürgen Klopp twee namen die synoniem staan voor tactische briljantie en succes. Vijf spelers hebben het bijzondere pad bewandeld door voor beide strategische meesters te mogen spelen. VoetbalNieuws neemt de sterren uit het illustere rijtje met je door!

Mario Götze

De wereldkampioen beleefde zijn hoogtijdagen onder Klopp bij Dortmund, waar hij uitgroeide tot een van de grootste talenten van zijn generatie. Onder de Duitser was het wonderkind van weleer goed voor 45 assists en 31 doelpunten in 116 wedstrijden. Zijn overstap naar Bayern München, waar hij onder Guardiola speelde, was gevuld met uitdagingen, maar zijn talent bleef onmiskenbaar. Zo was Götze in 114 wedstrijden onder de Spanjaard goed voor 36 doelpunten en 24 assists in 114 optredens.

Robert Lewandowski

De topschutter zich onder zowel Klopp als Guardiola ontpopt tot een fenomenale aanvaller. Zijn tijd bij Borussia Dortmund en Bayern München kenmerkt zich door een ongeëvenaard doelinstinct, waarbij hij onder elke coach zijn reputatie als wereldspits verder verstevigde. Onder Klopp was de spits goed voor 102 doelpunten in 186 wedstrijden. In het team van Guardiola deed de Pool dit met 67 doelpunten in honderd wedstrijden rustig over. Zijn meest memorabele optreden onder de oefenmeester is toen hij in september 2015 tegen Wolfsburg als invaller vijf doelpunten maakte binnen negen minuten.

Xherdan Shaqiri

De aanvaller droeg ook zowel de kleuren van Dortmund als van Bayern en liet onder beide coaches zijn vermogen tot beslissende acties zien. Hoewel hij bij Bayern vaak als invaller fungeerde, was zijn impact op het veld altijd merkbaar. In dienst van Klopp was de Zwitser goed voor negen assists en acht doelpunten in 63 wedstrijden, wat met negen doelpunten en zes assists in 42 wedstrijden vergelijkbare cijfers zijn onder Guardiola.

Ilkay Gundogan

De Duitser heeft zowel onder Klopp bij Dortmund als onder Guardiola bij Manchester City bewezen een middenvelder van wereldklasse te zijn. Zijn technische vaardigheden en tactisch inzicht maken hem tot een cruciale pion in elk team. Maar liefst 304 wedstrijden speelde Gündogan onder Guardiola en was daarin goed voor zestig doelpunten en 39 assists. Onder Klopp waren dit twaalf doelpunten en dertien assists in 117 wedstrijden.

Thiago Alcantara

De Spanjaard is het toonbeeld van een middenvelder die onder zowel Guardiola bij Bayern als onder Klopp bij Liverpool het spel naar zijn hand zet. Zijn speloverzicht en pass-vermogen maken hem tot een onvervangbare schakel in het tactisch plan van beide trainers. In 144 optredens onder Guardiola was Thiago goed voor zeventien doelpunten en 25 assists in 144 wedstrijden, terwijl de middenvelder onder Klopp in 98 wedstrijden goed voor slechts zes assists en drie doelpunten.