Nieuws

Dit is waarom de kans op voortbestaan Vitesse steeds minder groot wordt

Dit is waarom de kans op voortbestaan Vitesse steeds minder groot wordt

4 maart - 18:10 Laatste update: 13 april - 16:52

Vitesse lijkt door het Ministerie van Economische Zaken nog dieper in de problemen te raken. Dat meldde De Telegraaf begin april. De Arnhemmers staan twee jaar na de inval van Rusland nog altijd onder Russisch bewind, terwijl hier eerder al voor gewaarschuwd werd. VoetbalNieuws.nl geeft meer informatie over de huidige problemen van de Arnhemmers.

Maanden terug kreeg Vitesse een verzoek vanuit het Ministerie van Economische Zaken om zo snel mogelijk een einde te maken aan de Russische banden. De Arnhemmers hebben tot op heden geen actie ondernomen, waardoor er nu een nieuwe brief op de deurmat van de Gelredome is ‘geploft’. De zaak wordt daarmee volgens De Telegraaf op scherp gezet.

Het gaat volgens de krant om een ernstige kwestie, omdat het een overtreding van de sanctieregelgeving betreft. Dat wordt ook wel bestempeld als een economisch delict en dat heeft een veel grotere impact dan de eerdere zaken als het niet informeren van de licentiecommissie en een wisseling van bankier. Dat zijn zaken die onder het verenigingsrecht van de KNVB vallen.

Waarom zit Vitesse in de problemen?

Eerder werd bekend dat Vitesse niet wordt overgenomen door het Common Group van de Amerikaanse zakenman Coley Parry. Daardoor zijn de Arnhemmers nog altijd eigendom van de Russische zakenman Valeriy Oyf. Ondanks dat de Rus niet op sanctielijsten terug te vinden zou zijn, lijkt dit nu toch een probleem te worden.

Dat heeft te maken met het feit dat Oyf tegenover het NRC en Trouw erkend heeft dat hij geld heeft geleend van studievriend Roman Abramovich. In de sanctiewetgeving is terug te vinden dat iemand die zakelijke banden heeft met een gesanctioneerd persoon, en dat is Abramovich, onderzocht moet worden. Die openbaring heeft de aandacht van Economische Zaken gewekt. Bovendien komt de KNVB binnenkort met een eindoordeel over de Russische invloeden bij de Arnhemmers op basis van een uitgebreid onderzoek.

'Betrokkenen maken zich inmiddels zeer grote zorgen over de toekomst van het betaald voetbal in Arnhem. Zoals de club er nu voorstaat is de kans klein dat er voor het komende seizoen een licentie wordt verstrekt. Als die uitblijft, kan Vitesse komend seizoen geen betaald voetbal spelen', valt er te lezen.