Nieuws

Dit is Gamba Osaka, de club waar Ajax een samenwerking mee aangaat

Dit is Gamba Osaka, de club waar Ajax een samenwerking mee aangaat

4 maart - 10:23

Ajax maakte op 4 maart bekend een driejarige samenwerking aan te gaan met Gamba Osaka. Wat valt er allemaal te vertellen over deze Japanse club? VoetbalNieuws.nl zoomt in op de club in de J-League. 

Dit is Gamba Osaka

Gamba Osaka werd in 1980 opgericht in Osaka en deed dat als club van het electronicabedrijf dat wij nu kennen als Panasonic. Destijds heette de fabriek Matsushita en heette de club Matsushita Electric Industrial FC. In 1991 veranderde de Japan Soccer League in de J-League zoals wij die nu kennen en met die verandering werd de naam van de club veranderd naar Gamba Osaka.

De clubkleuren van Gamba Osaka, blauw en zwart, zijn om twee redenen gekozen. Niet alleen zijn het de kleuren van Panasonic, ook zijn de kleuren overgenomen van het in Japan zeer populaire Internazionale. De naam Gamba is afgeleid van het Japanse gambaru, wat 'doe je best' of 'houd vol' betekent. Ook is de term een verwijzing naar het Italiaanse woord voor voet.

De successen van Gamba Osaka

Gamba Osaka was in de beginjaren weinig succesvol, maar in 2005 veranderde dat: de club behaalde toen het eerste landskampioenschap van Japan. Maar liefst vier clubs konden op de laatste speeldag kampioen worden, maar Gamba Osaka ging er met de prijs vandoor. In 2012 degradeerde de club, maar een jaar later kwam de promotie er weer en nóg een jaar later werd de landstitel opnieuw gewonnen, in 2014.

Naast de twee landstitels werd ook de J-League Cup gewonnen in 2007 en 2014. De Emperor's Cup werd gepakt in 2008, 2009, 2014 en 2015. Daarnaast werd Gamba Osaka derde op het WK Clubteams in 2008.

Bekendste speler van Gamba Osaka

De bekendste (oud-)speler van Gamba Osaka is Yasuhito Endo. De middenvelder speelde tussen 2001 en 2020 bij Gamba Osaka en ging dit jaar pas met pensioen op 44-jarige leeftijd. De voetballer was tevens maar liefst 152 keer international van Japan.