Nieuws

Wie is Edin Terzic, de jonge coach die met Borussia Dortmund tegen PSV speelt?

Wie is Edin Terzic, de jonge coach die met Borussia Dortmund tegen PSV speelt?

20 februari - 11:29

PSV neemt het dinsdagavond in de achtste finales van de Champions League op tegen Borussia Dortmund. Die Schwarzgelben staan al enige seizoenen onder de leiding van trainer Edin Terzic. Wie is hij eigenlijk en hoe verliep zijn carrière tot dusver? VoetbalNieuws.nl schetst een portret!

Edin Terzic als speler

Edin Terzic werd geboren op 30 oktober 1982 in Menden, Noordrijn-Westfalen, Duitsland. Hij is van Bosnisch-Duitse komaf en met zijn 41-jarige leeftijd een nog relatief jonge coach. De spelerscarrière van Terzic, die een lichtvoetige aanvaller was, is niet heel noemenswaardig. Zo speelde hij slechts voor lager geklasseerde clubs in de Oberliga en Regionalliga als SF Oestrich-Iserlohn, Westfalia Herne, SG Wattenscheid 09 en BV Cloppenburp. Zijn laatste club als actieve speler was Borussia Dröschede in 2008.

Trainerscarrière Edin Terzic: eerst scout, daarna trainer en technisch directeur

Je leest het inderdaad goed, op zijn 26ste besloot Terzic al om te stoppen als voetballer. Na zijn spelerscarrière werd hij namelijk snel trainer in de jeugdacademie van Dortmund, de club waar hij sinds zijn negende al fanatiek fan van is. Niet gek, aangezien Terzic uitgerekend in die regio werd geboren. Hij werkte onder meer als talentscout onder leidinggevende Sven Mislintat, de man die in de herfst met pek en veren werd ontslagen bij Ajax. Terzic ondekte spelers als Robert Lewandowski, Lukasz Piszczek en Marco Reus. Later werd hij trainer en bracht hij veel uren door met Hannes Wolf.

Terzic vertrok in 2013 naar Besiktas, om daar bij het eerste elftal assistent te worden van Slaven Bilic. Er werd succes behaald in de Süper Lig en in de Europa League, waarna Terzic Bilic volgde naar West Ham United in de Premier League, waar hij veel leerde van Engelse toptrainers.

In 2020 nam Terzic het roer over als hoofdtrainer van Borussia Dortmund, na het ontslag van Lucien Favre. Op dat moment was hij al weer een tijdje teruggekeerd als assistent. Onder Terzics leiding verbeterde het team aanzienlijk, met een heropleving in de Bundesliga en de eindzege in de DFB-Pokal. Hij werd daarna opgevolgd door Marco Rose. Terzic zou in eerste instantie weer assistent worden, maar koos voor een aanbod als technisch directeur. Op 20 mei 2022 werd Rose echter ontslagen door BVB, waarna Terzic drie dagen later definitief hoofdtrainer werd. Hij tekende een contract tot medio 2025.

Terzic wordt bijna landskampioen met Borussia Dortmund

In zijn eerste seizoen als hoofdcoach maakte de jonge Terzic zich bijna meteen onsterfelijk. Dortmund ging lang aan kop in de Bundesliga, maar liet het eerste landskampioenschap sinds 2012 op de slotdag liggen. Dortmund had aan een overwinning genoeg, maar speelde in eigen huis met 2-2 gelijk tegen FSV Mainz 05. Tegelijkertijd won Bayern in de allerlaatste minuut met 1-2 van FC Köln door een goal van Jamal Musiala, waardoor de schaal voor de elfde keer op rij naar München ging.

Edin Terzic kon het zelf niet droog houden toen hij zijn excuses aanbod bij Die Gelbe Wand na het mislopen van de titel in de Bundesliga met Borussia Dortmund
Edin Terzic hield het niet droog toen hij zijn excuses aanbood bij Die Gelbe Wand. Dortmund had op dat moment in een ongekende ontknoping de strijd om de landstitel in de Bundesliga verloren.

In het huidige seizoen gaat het in de competitie wat minder voorspoedig voor Dortmund. De ploeg staat op een teleurstellende vierde plaats en heeft de titelaspiraties al uit het hoofd gezet. De achterstand op koploper Bayer Leverkusen bedraagt namelijk zeventien punten. Bovendien werd Dortmund in de achtste finales van de beker uitgeschakeld door VfB Stuttgart. In de Champions League wordt daarentegen wel gepresteerd. De club uit het Ruhrgebied werd eerste in een poule met Paris Saint-Germain, AC Milan en Newcastle United. Bij de loting voor de achtste finales werd het gekoppeld aan PSV.

PSV – Borussia Dortmund begint dinsdagavond om 21.00 uur in het Philips Stadion. VoetbalNieuws.nl zal via Langs de Lijn live verslag doen van de wedstrijd. Het daarvoor bestemde blog komt te zijner tijd online. Op 13 maart staat de return in Duitsland op het programma.