Nieuws

Tussentijds transfergeweld op komst: dit zijn de duurste wintertransfers ooit

Tussentijds transfergeweld op komst: dit zijn de duurste wintertransfers ooit

1 januari - 09:40 Laatste update: 4 januari - 09:15

Nog één dag en dan gaat de winterse transfermarkt open. Er zal ons weer flink wat transfergeweld te wachten staan aangezien in de voorgaande jaren clubs de nodige miljoenen uitgaven om hun teams halverwege het seizoen te versterken. VoetbalNieuws zet de duurste wintertransfers op een rij!

Tijdens de winterstop is de transferperiode de ideale manier om elftallen te versterken. Een jaar geleden ging Chelsea compleet door het lint qua transfers en gaf het ruim driehonderd miljoen euro uit. Toch staat het record voor duurste winteraankoop op naam van FC Barcelona, dat in 2018 het hoogste bedrag uitgaf.

Duurste wintertransfers ooit

Philippe Coutinho

In de winter van 2018 had FC Barcelona maar liefst 135 miljoen euro over voor de verdiensten van Philippe Coutinho, die overkwam van Liverpool. Echter betaalde de transfer zich nooit uit. De Braziliaan speelde 106 wedstrijd voor Barça, waarin hij goed was voor 25 doelpunten en veertien assists. Na een huurperiode bij Bayern München en Aston Villa, vertrok Coutinho in de zomer van 2022 definitief uit Barcelona, waar Villa twintig miljoen neertelde voor de aanvaller. Een jaar later nam Al-Duhail hem op huurbasis over.

Enzo Fernández

Een jaar geleden verbrak Chelsea het record voor duurste transfer in de Premier League, toen het op de slotdag van de winterse transferperiode maar liefst 121 miljoen uitgaf voor Enzo Fernández. Een jaartje na zijn overstap van Benfica staat de teller van de Argentijn op drie assists en doelpunten in veertig optredens voor The Blues.

Virgil van Dijk

De enige Nederlander in dit rijtje is Virgil van Dijk, die in de winter van 2018 voor 84,65 miljoen euro vertrok van Southampton naar Liverpool. Het bleek een schot in de roos te zijn voor de centrale verdediger en zijn nieuwe club. Van Dijk won de ene na de andere prijs met zijn nieuwe club, met de Champions League in 2019 en het landskampioenschap een jaar later als absolute hoogtepunten. De verdediger speelde al 237 wedstrijden voor Liverpool.

Dušan Vlahović

Na een sterke periode bij Fiorentina, telde Juventus eind januari 83,5 miljoen euro neer voor de spits. De Serviër had even nodig om zijn scorende vermogen ook in het shirt van de Bianconeri te laten zien. Toch staat zijn teller na 76 wedstrijden voor Juventus op 28 doelpunten.

Mykhailo Mudryk

De volgende speler, afkomstig uit de transfergekte van Chelsea in de winter van 2023, is Mykhailo Mudryk. Lang leek de Oekraïner naar Arsenal te vertrekken, maar de stadsrivaal ging er uiteindelijk met de aanvaller vandoor. Shakhtar Donetsk ontving zeventig miljoen van Chelsea, waar het lang duurt voordat hij zijn draai echt weet te vinden. Na 32 optredens staat de teller van Mudryk op een magere vier assists en twee doelpunten.

Overige winterse toptransfers

6. Bruno Fernandes: Sporting CP naar Manchester United voor 65 miljoen (19/20)
    Aymeric Laporte: Athletic Bilbao naar Manchester City voor 65 miljoen (17/18)
7. Christian Pulisic: Borussia Dortmund naar Chelsea voor 64 miljoen (18/19)
8. Pierre-Emerick Aubameyang: Borussia Dortmund naar Arsenal voor 63,75 miljoen (17/18)
9. Diego Costa: Chelsea naar Atlético Madrid voor 60 miljoen (17/18)
    Oscar: Chelsea naar Shanghai Port voor 60 miljoen (16/17)
10. Fernando Torres: Liverpool naar Chelsea voor 58,5 miljoen (10/11)