Nieuws

Nederland wil WK vrouwen in 2027 organiseren: deze speelsteden maken kans

Nederland wil WK vrouwen in 2027 organiseren: deze speelsteden maken kans

27-11-2023 21:56 Laatste update: 22:09

De KNVB heeft een officieel bid ingediend voor de organisatie van het WK vrouwenvoetbal in 2027. Samen met België en Duitsland hoopt de bond het mondiale eindtoernooi naar Nederland te halen. Daarvoor komen vijf speelsteden in aanmerking. VoetbalNieuws zet voor je op een rij welke dat zijn.

Johan Cruijff Arena, Amsterdam (56.000)

De Johan Cruijff Arena in Amsterdam is uiteraard een van de mogelijke stadions. De Oranje Leeuwinnen speelden nog nooit in het grootste stadion van Nederland, maar het is wel al eens decor geweest van het vrouwenvoetbal. Zo spelen de Ajax-vrouwen er al hun Champions League-wedstrijden. De Arena was twee keer eerder gastheer van een eindtoernooi. In 2021 werden er vier wedstrijden gespeeld tijdens het EK voor mannen, in 2000 onder meer een halve finale. U weet wel, die tegen Italië met de penalty van Jaap Stam. Een primeur voor de vrouwen zit er dus mogelijk aan te komen!

Stadion Feijenoord 'De Kuip', Rotterdam (52.000)

Datzelfde geldt voor De Kuip. Ook hier speelden de Nederlandse dames nog nooit, maar die van Feyenoord wel. De Klassieker tussen de Rotterdamse vrouwen en Ajax werd er bijvoorbeeld gespeeld, voor een kleine 15.000 toeschouwers. Mocht Oranje tijdens het WK in De Kuip spelen, dan zou het geweldig zijn dat het stadion helemaal vol zit.

Philips Stadion, Eindhoven (35.000)

Ook Eindhoven is een mogelijke speelstad. In het Philips Stadion speelden de Oranje Leeuwinnen wel al eens. In 2018 was Noord-Ierland er de eerste tegenstander, om vervolgens nog een paar interlands te spelen op de thuisbasis van PSV. Bovendien vond hier al eens een grote wedstrijd plaats in het vrouwenvoetbal. In 2023 was het Philips Stadion decor van de Champions League-finale tussen FC Barcelona en VfL Wolfsburg!

Grolsch Veste, Enschede (24.000)

De Grolsch Veste en het Nederlandse vrouwenelftal: een match made in heaven. In 2017 won Oranje het EK door in Enschede Denemarken te verslaan. De dames van bondscoach Andries Jonker speelden hier in het verleden vele interlands en sommige selectieleden zullen er ook wel bekend mee zijn. Zo zijn er namelijk aardig wat afgevaardigden van FC Twente in Oranje. Voor 24.000 toeschouwers krijgt Nederland bijna altijd vleugels!

Abe Lenstra Stadion, Heerenveen (27.000)

Ook het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen weet wat het is om een wedstrijd van de Nederlandse dames te faciliteren. In 2018 speelde Oranje er tegen Slowakije, in 2019 tegen Turkije. Beide wedstrijden werden gewonnen en dus geeft ook deze thuisbasis houvast voor een mooi WK. De 27.000 toeschouwers die plaats kunnen nemen in het prachtige Friese stadion moeten de dames naar de overwinning schreeuwen!