Nieuws

Kraay lyrisch over verrassende Oranje-debutant: 'Speelt eigenlijk altijd goed'

Kraay lyrisch over verrassende Oranje-debutant: 'Speelt eigenlijk altijd goed'

28-05-2022 17:55

Louis van Gaal verraste donderdag door Jerdy Schouten op te nemen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal. De 25-jarige middenvelder verkreeg de voorkeur over onder meer Georginio Wijnaldum en is een belangrijke pion bij het Italiaanse Bologna. Arnold Bruggink en Hans Kraay zijn het eens met het besluit van Van Gaal. 

Kraay is wel verbaast dat Van Gaal de Nederlander niet eerder uitnodigde voor Oranje. "Hij heeft de laatste twee maanden echt niet zo opmerkelijk anders gespeeld", vertelt de presentator bij ESPN. "Hij speelt eigenlijk altijd goed." Kraay stelt dat men in Nederland niet aandachtig genoeg was voor het talent van Schouten. "Ik ben dan ook niet geschrokken dat hij erbij is, want ik vind dat met name Feyenoord heeft zitten slapen. Die hadden hem anderhalve kilometer verder, aan de andere kant van de Maas, 31 wedstrijden kunnen volgen bij Excelsior. Toen was hij ook al verschrikkelijk goed."

Schouten vertrok in 2019 naar de Italiaanse velden, maar is inmiddels toe aan een stap hogerop in de Serie A. "Er zijn weinig spelers of controleurs die je in de dekking kunt aanspelen. Met Sneijder en Van der Vaart kon je aan het voetballen komen terwijl ze gedekt werden, hij heeft dat ook. Nu wil ik niet zeggen dat hij zo'n carrière tegemoet gaat, maar je komt altijd aan het voetballen toe", besluit Kraay.

Bruggink kan zich ook in de keuze van Van Gaal vinden en prijst het overzicht van Schouten. "Ik hou zo van spelers die scannen, en hij scant iedere situatie wel drie keer", stelt de analist. "Het ziet er eenvoudig uit, maar hij heeft altijd de juiste oplossing. De beste spelers in je team zijn altijd de denkers, en dat is hij", besluit Bruggink.