Nieuws

Van Wonderen blikt terug op Feyenoord-periode: 'Was mijn beste rode kaart ooit'

Van Wonderen blikt terug op Feyenoord-periode: 'Was mijn beste rode kaart ooit'

28-04-2022 11:50

Feyenoord ontvangt dit seizoen voor de tweede keer in zijn clubgeschiedenis het Franse Olympique Marseille. De vorige ontmoeting in 1999 was een historische: Kees van Wonderen kreeg al na zeven minuten rood, maar Feyenoord won het Champions League-duel alsnog met 3-0.

De huidige trainer van Go Ahead Eagles en toekomstig trainer van sc Heerenveen is er na de eeuwwisseling nog vaak aan herinnerd. "Dat was jouw beste wedstrijd voor de club hè, Kees, hoor je dan. Ik houd daar wel van, hoor. Van die humor. En zeker achteraf kun je zeggen dat het mijn beste rode kaart ooit was", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

Van Wonderen keek het restant van de eerste helft in de kleedkamer en zag zijn tien ploeggenoten standhouden. "Ik dacht vooral: laat het vooral heel lang 0-0 blijven. In de rust ben ik gaan douchen en in mijn clubkostuum heb ik de tweede helft gekeken. Uiteindelijk ben ik naar de catacomben gegaan toen de wedstrijd zich ontspon zoals ik het nooit had verwacht."

Ironisch genoeg kwam de Portugese scheidsrechter Vítor Melo Pereira drie jaar later weer naar De Kuip, voor de UEFA Cup-finale tussen Feyenoord en Borussia Dortmund. "Dat wist ik van tevoren helemaal niet. Dus toen ik het veld op kwam, keek ik hem aan en dacht: hé, ik ken jou ergens van. En hij herkende mij ook, dat weet ik zeker." Toen trok de leidsman ook al vroeg in de wedstrijd een rode kaart, voor Dortmund-routinier Jürgen Kohler welteverstaan. "Gelukkig voor ons liep die wedstrijd toen anders af."