Nieuws

Vele tegengoals Ajax zorgt voor Twente-opluchting: 'Gelukkig kwam Onana terug'

Vele tegengoals Ajax zorgt voor Twente-opluchting: 'Gelukkig kwam Onana terug'

07-04-2022 11:42

Het record van minste tegengoals in één Eredivisieseizoen blijft in handen van het FC Twente van 1971/1972. Lang leek het erop dat Ajax dit seizoen het record van maar dertien tegengoals zou verbreken, maar de prestaties van de laatste weken gooide roet in het eten.

Na speelronde 23 stond Ajax pas op vijf tegendoelpunten. Daarna ging het mis voor de Amsterdammers. Remko Pasveer raakte geblesseerd tegen Benfica en sinds de terugkeer van André Onana kreeg Ajax negen tegentreffers om de oren in de Eredivisie. Voormalig Twente-verdediger Willem de Vries is er blij mee. "Ik was er meer bezig dan andere jaren", aldus De Vries tegenover TC/Tubantia. "Ik dacht echt: we raken het kwijt. Toen Ajax opeens twee doelpunten tegen kreeg tegen ploegen als RKC en Cambuur, wist ik dat het voor ons de goede kant opging."

"Gelukkig kwam toen de oude keeper terug", vult oud-vleugelverdediger Kees van Ierssel aan, doelend op Onana.  Van Ierssel heeft goede hoop dat het record voor eeuwig in handen van zijn elftal blijft. "Nu het Ajax zelfs met deze ploeg niet is gelukt, geloof ik er inmiddels in dat het nog wel een hele tijd blijft staan. In elk geval tot mijn dood. Misschien wordt het zelfs wel nooit meer verbroken, want waar zie je nog dat ploegen jarenlang in dezelfde samenstelling spelen?"

Het Twente van dat seizoen werd derde achter Ajax en Feyenoord. "Ons probleem was dat we te weinig scoorden (vijftig keer, red.). Wij waren goed in die tijd, maar wij hadden de pech dat Ajax en Feyenoord in die jaren wereldtop waren”, aldus Van Ierssel.