Nieuws

Musampa deelt schitterende Van Gaal-anekdote: 'Daar gaat mijn carrière'

Musampa deelt schitterende Van Gaal-anekdote: 'Daar gaat mijn carrière'

11-10-2021 13:21

Kiki Musampa haalt mooie herinneringen naar boven wanneer hij denkt aan zijn basisdebuut bij Ajax. De voormalig aanvaller debuteerde bij de eerste elf in Estadio Santiago Bernabéu onder Louis van Gaal, waar Ajax 0-2 won en de harten van voetbalminnend Europa veroverde. 

"Het was mijn eerste wedstrijd in de basis, überhaupt", lacht Musampa bij de podcast Branie. "Je kent je plek. Je komt bij de groep met goede spelers. Als je in kan vallen is het al winst. Ik vond het alleen al geweldig omdat ik nog nooit in Madrid was geweest", vertelt Musampa. "Ik dacht: ik ga lekker op de bank zitten, goed voor de premie", haalt Musampa lachend herinneringen naar boven. Zijn verwachtingspatroon moest hij echter wel even aanschroeven.

Frank de Boer was niet fit genoeg om te spelen, waardoor Musampa bij Louis van Gaal werd geroepen. "Ben je er klaar voor? Je speelt", weet Musampa zijn voormalig trainer nog te citeren. "Hij zei: je staat op Luis Enrique. Hun beste man, hij kan zowel links als rechts passeren. Ik dacht: oeps, daar gaat m'n carrière."

Die gedachtes waren met de kennis van nu nergens voor nodig, want Musampa was Enrique de baas. Dat lag grotendeels aan Van Gaal, meent Musampa. "Hij heeft me dusdanig voorbereid dat ik de hele dag had om me alles te visualiseren. Ik wist precies wat ik kon verwachten. Wat hij zei kwam ook echt uit. Toen heb ik geleerd: als je je echt goed voorbereid is het halve werk gedaan."