Interview

Van 't Schip maakte indruk bij PEC: Beste voetbal uit mijn carrière bij Zwolle

Van 't Schip maakte indruk bij PEC: "Beste voetbal uit mijn carrière bij Zwolle"

30-10-2023 17:33 Laatste update: 17:39
2

Yannick Sonnemans

John van ’t Schip is maandag officieel aangesteld als de nieuwe hoofdcoach van Ajax. De 59-jarige oefenmeester volgt de ontslagen Maurice Steijn op in Amsterdam. Hoe is het eigenlijk om samen te werken met Van ’t Schip? VoetbalNieuws sprak met Diederik Boer, die anderhalf jaar lang met de trainer werkte bij PEC Zwolle.

'Beste voetbal dat er ooit in mijn carrière bij Zwolle is gespeeld'

Van ’t Schip ging na uitstapjes in Mexico en Australië in de zomer van 2017 aan de slag bij PEC. De oefenmeester beleefde een goede eerste seizoenshelft met Zwolle in het seizoen 2017/18, waarmee hij in de winterstop op de vierde plaats stond. Later ging het langzaam wat minder met de club, maar Boer is lovend over zijn voormalig oefenmeester.

"Hij is gewoon een hele goede, vriendelijke man die goed kan vertellen", begint Boer over de persoon en trainer Van ’t Schip. "Hij had gewoon een duidelijk verhaal toen hij hier binnen kwam. Hij had gewoon een duidelijke speelwijze waar we vanaf dag één mee zijn begonnen in de voorbereiding en dat wierp zijn vruchten af."

"Ik zei het gisteren nog. Ik denk dat ik in die periode, dat half jaar, misschien wel het beste voetbal heb gezien in mijn carrière bij Zwolle", vervolgt een lovende Boer, die wat voorbeelden noemt. "Dan hebben we het niet over één wedstrijd of een heel seizoen. Wij speelden zo goed positiespel en hadden allemaal fijne voetballers in het elftal zitten. Elke thuiswedstrijd was gewoon op dat moment een feestje."

Liefhebber van het voetbal

PEC speelde in dat jaar dus voetbal waar Boer van kon genieten. "Hij is soms wel echt een liefhebber van het voetbal", vervolgt de voormalig doelman, die nu keeperstrainer is in Zwolle. "Hij heeft gewoon een duidelijke manier van hoe hij wil spelen. Op dat punt gaat hij aan de slag en hamert hij op de details. Ook bij ons in een vaste formatie. Hij heeft daar altijd met ons op getraind en gespeeld waardoor dat veel duidelijkheid geeft."

Uiteindelijk zat het er voor Van ’t Schip op na anderhalf jaar. PEC presteerde in het seizoen 2018/19 ondermaats, wat volgens Boer mede te maken had met de verkoop van belangrijke spelers als Ryan Thomas en Youness Mokhtar.

Hoopvolle Boer over 'verdrietige' situatie bij Ajax

Boer, die een verleden heeft in Amsterdam, is het natuurlijk ook niet ontgaan dat Ajax momenteel op de laatste plaats in de Eredivisie staat. "Het is gewoon heel verdrietig, hè", vervolgt de voormalig prof, die wel goede hoop heeft. "Ze horen niet op de achttiende plek en dat weet iedereen. Ik denk ook absoluut dat ze veel beter kunnen als ik zie hoe ze de eerste helft tegen PSV hebben gespeeld. Dat moeten ze nu zien vol te houden tijdens de hele wedstrijd."

"Ik denk eerst dat ze vertrouwen terug moeten winnen", stipt Boer aan, die wel heil ziet in het speelschema van Ajax. "Ze krijgen nu geloof ik wat mindere tegenstanders. Wat ploegen uit het rechterrijtje als ik me niet vergis. Overwinningen geven altijd vertrouwen. Dan hoop je dat het spel daarna verbeterd kan worden", besluit hij.

Beluister een deel van het interview in de nieuwste aflevering van TITELSTRIJD