Nieuws

Verbeek over Utrecht - Ajax: 'Verliezer zakt de moed helemaal in de schoenen'

Verbeek over Utrecht - Ajax: 'Verliezer zakt de moed helemaal in de schoenen'

21-10-2023 08:01

Gertjan Verbeek houdt zijn hart vast voor de aankomende 'degradatiekraker' tussen FC Utrecht en Ajax. De 61-jarige oefenmeester laat in gesprek met De Telegraaf zijn licht schijnen over beide ploegen, die enorm ver zijn gevallen. De verliezer heeft volgens hem een enorm groot probleem.

FC Utrecht – Ajax is komende zondag een wedstrijd tussen de nummer achttien en zestien van de Eredivisie. Een bizar gegeven, gezien het feit dat beide ploegen de afgelopen jaren veelal de dienst uitmaakten op het hoogste Nederlandse niveau. Verbeek maakte zo'n periode ooit eens mee bij Feyenoord, in het seizoen 2008/2009. Hij legt uit wat er kan gebeuren binnen de selectie, wanneer het niet goed loopt. "Het zijn vaak spelers die onderdeel zijn geweest van een team dat meespeelde om de prijzen. Spelers zijn over het algemeen niet heel zelfkritisch, dus dan wordt er snel naar een ander gewezen. Daardoor krijg je verdeeldheid", zegt hij. "Bij teams in crisis, dat geldt voor zowel FC Utrecht als voor Ajax, heb je allemaal eilandjes. Het zijn individuen en geen geheel."

Waar de oorzaak dan ligt? "Als je zo laag staat, is er nooit één oorzaak. Het is een combinatie van oorzaken. Vaak heeft het te maken met beleid en visie. Als je naar FC Utrecht kijkt, is er al jarenlang onrust. Waar kiezen ze nou voor? Leiden ze zelf spelers op? Uit Jong FC Utrecht komt niet veel door. Ze halen vaak oudere spelers erbij, die over de top zijn. Daarmee zijn ze de afgelopen jaren niet gelukkig geweest. Ze hebben ook veel wisselingen gehad op trainersgebied. Dan is er weinig continuïteit, weinig rust. Dat breekt een club op een gegeven moment op."

Bij Ajax wijst iedereen daarentegen naar het transferbeleid van de inmiddels ontslagen technisch directeur Sven Mislintat. Terecht, vindt Verbeek, al plaatst hij er wel een kanttekening bij. "Als je iemand de aankopen laat doen die niet kijkt naar de balans en de clubcultuur en er is geen controle op, dan krijg je zo'n situatie als er nu is", stelt de oud-coach van onder meer AZ, Heracles Almelo, FC Twente en VfL Bochum.

De Duitse beleidsmaker haalde in de afgelopen periode twaalf nieuwe spelers naar Amsterdam. "Aan de andere kant: je kunt Mislintat een hele hoop verwijten, maar je kunt me niet vertellen dat al die spelers er niets van kunnen. Er zit echt wel talent tussen. Zo'n Mikautadze maakt gewoon vijf goals voor de nationale ploeg. In de situatie bij Ajax zou ik de kern van Nederlandse spelers met ervaring als uitgangspunt nemen en daaromheen enkele nieuwelingen met kwaliteit passen."

Zondag staan beide puinhopen dus tegenover elkaar. Een bijzonder affiche, zowel qua prestatieve belangen als qua emoties. "Ik houd mijn hart vast, ook voor het publiek", aldus Verbeek. "Ik denk dat de burgemeester en politie wel extra alert zijn. Het is een ontzettend beladen wedstrijd. De verliezer heeft een enorm groot probleem. Die zakt de moed helemaal in de schoenen."