Breaking news

UEFA: Door terreur stilgelegd duel België - Zweden wordt niet uitgespeeld

UEFA: Door terreur stilgelegd duel België - Zweden wordt niet uitgespeeld

19-10-2023 14:51 Laatste update: 14:53

Het gestaakte EK-kwalificatieduel tussen België en Zweden wordt niet uitgespeeld. Dat heeft de UEFA zojuist bekendgemaakt. De wedstrijd werd afgelopen maandag stilgelegd door een terroristische aanslag op Zweedse supporters in het centrum van Brussel.

Daarbij kwamen twee Zweden om het leven. De wedstrijdleiding en beide ploegen besloten er in de rust vrijwel meteen toe om te gaan stoppen met voetballen. Op dat moment stond er een 1-1 tussenstand op het scorebord. Dat wordt tevens de eindstand. Supporters moesten lang in het stadion blijven, om zo hun veiligheid te kunnen waarborgen.

"Voetbal hoort een feest te zijn, maandagavond heeft een laffe daad daar anders over beslist", zegt Manu Leroy, de CEO van de Belgische voetbalbond, op hun website. "Op zo'n moment, wanneer de voetbalfamilie in haar hart wordt getroffen, zijn sportieve resultaten bijzaak. Met de beslissing van de UEFA is de wedstrijd definitief afgefloten, maar we zullen de slachtoffers niet vergeten. We zijn in gedachte bij hun families, en de spelers, staf en supporters van de Zweedse nationale ploeg. Ik wil de supporters van beide ploegen bedanken voor het geduld, het begrip en de medewerking na het stilleggen van de wedstrijd, en de veiligheidsdiensten voor hun professionaliteit en voor de vlotte samenwerking."

De Belgen hebben zich al gekwalificeerd voor het EK. De Zweden kunnen alleen via de play-offs nog een ticket bemachtigen voor het eindtoernooi in Duitsland.