Waarom wordt verdediger Domagoj Vida in Nederland 'Knipoog-Kroaat' genoemd?

14-12-2023 21:37 Laatste update: 21:37

Ajax speelt in de Europa League tegen AEK Athene en daar staat een oude bekende in de ploeg. Niet Nordin Amrabat, maar Domagoj Vida. Deze Kroatische verdediger kennen we in Nederland als 'De Knipoog-Kroaat'. Waar komt deze naam eigenlijk vandaan? VoetbalNieuws legt het aan je uit.

Ajax in de Champions League (2011)

In het seizoen 2011/12 bereikte Ajax de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers troffen Real Madrid, Olympique Lyon en Dinamo Zagreb in hun groep. Na vijf speelronden in de Champions League stond Ajax met acht punten op de tweede plaats, met Lyon volgend op plek drie met vijf punten in de groep. Er bestond nog een hele kleine kans dat de Amsterdammers de volgende ronde niet zouden halen: wanneer Ajax met ruime cijfers in eigen huis zou verliezen van Real Madrid en Lyon met ruime cijfers zou winnen van Zagreb zouden de nummer twee en drie nog van plek op de ranglijst kunnen wisselen.

Op 7 december 2011 wordt op beide velden tegelijk afgetrapt. Real Madrid komt na veertien minuten voetballen al op voorsprong en de Koninklijke maakt vlak voor rust de tweede in de Johan Cruijff Arena. Tot die tijd is er niet zo veel aan de hand in Kroatië. Zagreb staat na 28 minuten zelfs met tien man en komt na veertig minuten zelfs op voorsprong, waarna Lyon voor rust gelijk maakt.

Na rust gaat het ineens heel hard in Zagreb. Lyon scoort zes keer in één helft en komt uiteindelijk op 1-7. Ajax verliest in eigen huis met 0-3 van Real Madrid en daarmee zijn de Amsterdammers uitgeschakeld. Een vreemde gang van zaken, zeker gezien het vijfde doelpunt van de Fransen. Daar is te zien dat de spelers van Lyon snel de bal willen pakken en door willen gaan. Die bal wordt in de handen gedrukt door Vida, die een knipoog geeft. De knipoog zorgt overal ter wereld voor vermoedens van matchfixing en levert de verdediger de bijnaam 'Knipoog-Kroaat' op.

Waarom wordt Domagoj Vida in Nederland 'De Knipoog-Kroaat' genoemd?