Exclusive

De Natio roept: welke Nederlandse spelers kunnen nog switchen naar Suriname?

De Natio roept: welke Nederlandse spelers kunnen nog switchen naar Suriname?

07-10-2023 17:10 Laatste update: 5 april - 11:45
Author profile picture

Bob van der Laan

De laatste jaren zien we steeds meer voetballers de ‘switch’ maken naar Suriname. Wat te denken van Sheraldo Becker, Stefano Denswil, Ridgeciano Haps en binnenkort zelfs Etienne Vaessen. Voor veel spelers dé uitkomst om nog een interlandcarrière op touw te zetten. Voetbalnieuws zet een aantal spelers op een rijtje voor wie die ook nog weggelegd lijkt.

Spelers als Xavi Simons, Virgil van Dijk, Ryan Gravenberch, Donyell Malen, Noa Lang, Georginio Wijnaldum; stuk voor stuk grote namen in het Nederlands elftal van nu met Surinaamse roots. Maar niet voor iedereen is een oproep voor Oranje denkbaar.

Nederlanders die kunnen switchen naar Suriname

Als we kijken in het lijstje met Nederlanders die nog de overstap naar Suriname kunnen maken, springen er een aantal ervaren namen bovenuit. Wat te denken van Danilho Doekhi (25), die ondanks zijn sterke spel bij Union Berlin nog nooit in aanmerking is gekomen voor Oranje. Dat geldt ook voor Gyrano Kerk (27), die na zijn vertrek bij FC Utrecht en avontuur in Moskou tegenwoordig op huurbasis uitkomt voor Royal Antwerp. Beide spelers zullen met hun kwaliteiten niet misstaan bij de Natio

Spelers die nog een internationale loopbaan willen, is het nu de tijd om voor Suriname te kiezen. Namen als Queensy Menig (28), Deyovaisio Zeefuik (25) en Delano Burgzorg (25) lijken voorlopig niet snel in aanmerking te gaan komen voor Oranje. Bij de clubloze Marvin Zeegelaar was dit in november 2016 wél het geval. De nu 33-jarige linksachter schopte het tot een oproep voor het Nederlands Elftal, maar kwam niet in actie. Misschien dat een interlandperiode bij Suriname de verdediger weer op de radar van clubs kan brengen.

Voorselectie Suriname

In de voorselectie van de teruggekeerde Stanley Menzo in maart 2024 was te zien dat enkele spelers voor Suriname hebben gekozen. Zo was er onder meer plek voor Virgil Misidjan, Ché Nunnely, Juston Lonwijk, Shiloh 't Zand en Liam van Gelderen. Naast de Nederlandse voetballers hoopt men in Suriname nog dat Denzel Jubitana (24) uit wil komen voor de Natio. De geboren Belg was vorig seizoen goed voor veertien doelpunten op het tweede niveau van Griekenland.

Naast de eerder genoemde Doekhi, Menig, Zeefuik en Zeegelaar, zijn er nog tal van denkbare opties voor Suriname. Wat te denken van Joël Piroe (24), Jayden Oosterwolde (22), Ki-Jana Hoever (22), Immanuel Pherai (22), Neraysho Kasanwirjo (22), Kenzo Goudmijn (22), Kian Fitz-Jim (20), Jayden Braaf (21) en Melayro Bogarde (21). Maar ook Jay-Roy Grot (25), Dylan Vente (24), Bradley de Nooijer (26), Jason Noslin (24) en Lorenzo Burnet (33) zouden zeker van waarde kunnen zijn.

Switchen na interlands

Door een nieuwe regelgeving van de FIFA mogen voetballers sinds 2020 ook ná maximaal drie interlands bij een ander nationaal elftal nog ‘switchen’ van nationaliteit. Voor spelers als Jaïro Riedewald (27) kan dit ervoor zorgen dat zijn hun interlandcarrière een nieuw leven kunnen blazen. Riedewald kwam twee keer in actie voor het Nederlands Elftal. Ook kan Javairô Dilrosun (25) na zijn enkele interland voor Oranje nog overstappen en is het zelfs nog een mogelijkheid voor 2-voudig international Justin Kluivert (24).