Interview

Stam werd benaderd voor rol bij Ajax: 'Ik zag het niet zitten'

Stam werd benaderd voor rol bij Ajax: 'Ik zag het niet zitten'

10-08-2023 14:00 Laatste update: 14:55

Jaap Stam is na zijn uitdaging bij het Amerikaanse Cincinatti nog niet ingestapt bij een nieuwe club. De oud-trainer van onder meer Feyenoord had genoeg opties, maar het plaatje moet kloppen. In gesprek met VoetbalNieuws gaat de voormalig topverdediger in op zijn toekomst.

Meer dan een jaar was Stam werkzaam in de Major League Soccer bij FC Cincinatti, terwijl de oud-international van Oranje ook voor Feyenoord, PEC Zwolle, Reading en Jong Ajax werkzaam was als trainer. Sinds eind 2021 is Stam niet meer als trainer werkzaam. De focus ligt nu vooral op zijn werk als analist bij Viaplay.

"Er zijn veel mogelijkheden geweest"

Toch kriebelt het trainerschap nog altijd bij Stam, maar het verleden leert hem dat het plaatje bij een nieuwe klus moet kloppen. "Het ligt er maar net aan of er wat komt waarvan ik denk: dat vind ik leuk om te gaan doen", aldus Stam tegenover VoetbalNieuws. "Er zijn wel mogelijkheden geweest, maar niet iets waar ik in wilde stappen. Dus vandaar dat ik dat nog niet doe. In het verleden heb ik genoeg dingen gedaan die van tevoren leuk leken. Uiteindelijk is het niet waar je op rekent of wat je besproken hebt. Dus als er iets komt moet het wel écht leuk zijn. Dan maakt het niet uit welk niveau dat is, daar gaat het mij niet om."

Door zijn verleden bij Manchester United en als trainer bij Reading staat Stam er nog altijd goed op in Engeland. "Vanuit Engeland vragen ze regelmatig of ik daarheen kom om wat dingen te doen. En vanuit Manchester, dus wat dat betreft, dan ben ik nog aardig druk. Het is leuk om te doen", doelt Stam op zijn werk als analist. Ook kreeg hij aanbiedingen uit verschillende landen om weer aan de slag te gaan als trainer. "Het aanbod was best gevarieerd. Maar uiteindelijk moet het wel klikken."

"Ik heb geen enkele keer het idee gehad: hier ga ik instappen", vervolgt Stam, die uitlegt waarom hij niet elke kans zomaar aangrijpt. "Je kijkt naar de clubs die dan komen, waar ze vandaan komen en waar ze staan op dit moment. Dan is het soms maar de vraag of het verstandig is om ergens in te stappen."

Gebeld door Huntelaar

Zowel PSV als Ajax waren deze zomer op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Stam stond al eerder onder contract bij beide clubs, maar voor die functie is de oud-verdediger niet gepolst. "In het verleden, toen Alfred Schreuder daar nog zat, ben ik wel gebeld door Huntelaar (Klaas-Jan, red.). Toen wilden ze me naast Schreuder neerzetten. Uiteindelijk is dat niet gebeurd omdat ik dat zelf afgeblazen heb, omdat ik het niet zag zitten."

De Amsterdammers waren destijds haastig op zoek naar een assistent van naam die Schreuder kon ondersteunen. Juist die haast was een van de redenen waarom Stam besloot om niet in te stappen. "Ik ken mezelf als persoonlijkheid. Als ik samen moet werken met een hoofdtrainer, dan moet het wel in goede banen geleid worden. Dan moet je daar wel een tijdje serieus over kunnen discussiëren om te kijken hoe iedereen daar tegenaan kijkt."

"Ik ben zelf jaren hoofdtrainer geweest dus en heb een eigen manier van denken", vervolgt Stam. "Als ik dan iets aan zou geven en een trainer zou dan zeggen: dat ga  ik niet doen. Dan moet je dat accepteren. Als dat dan vaak gebeurt, dan krijg je uiteindelijk frictie. Dan moet je reëel zijn en concluderen dat dit niet het juiste is om te gaan doen. Uiteindelijk moet het van alle kanten gewoon goed voelen. Het moet geen noodgreep zijn."

Het kwam niet van een nieuw dienstverband bij Ajax en de ideale club kwam deze zomer ook niet voorbij. Stam verwacht dat de kans klein is dat er nog iets gaat gebeuren. "Het meest ideale is dat je zes weken van tevoren kunt instappen, dat je dan je eigen ding kan bouwen. Als dat niet lukt dan ben je vaak al te laat. In de eerste weken moet je niet te veel punten laten liggen. Met zes weken voorbereiding kan er een speelwijze inslijpen en iedereen conditioneel klaarstomen. Uiteindelijk zal er misschien in de winterperiode weer wat komen."

Saudische miljoenen

Zelfs het grote geld uit Saudi-Arabië brengt Stam voorlopig niet op andere gedachten. "Vanuit daar hebben ze ook gebeld, maar ook daar zijn ze al bezig. Dat ga ik op dit moment niet doen." De oud-verdediger begrijpt echter wel dat veel spelers en trainers in de verleiding komen voor het grote geld. "Wie weet ooit, maar op dit moment voel ik daar niet zo veel voor."

In TITELSTRIJD van VoetbalNieuws laat Stam ook zijn licht schijnen over Manchester United, Donny van de Beek en Jurriën Timber. Kijken of luisteren dus!