Exclusive

PSV heeft Tillman binnen, maar wie is deze opvolger van Xavi eigenlijk?

PSV heeft Tillman binnen, maar wie is deze opvolger van Xavi eigenlijk?

10-08-2023 19:22 Laatste update: 19:19

PSV heeft de komst van Malik Tillman wereldkundig gemaakt. De aanvallende middenvelder komt over van Bayern München en is de opvolger van Xavi Simons. Voetbalnieuws duikt in de carrière van de Amerikaans international.

Tillman werd geboren in Nuerenberg op 28 mei 2002. Aangezien zijn vader Amerikaans is, heeft hij er voor gekozen om uit te komen voor de Verenigde Staten. Na een korte periode in de jeugdopleiding van SpVgg Greuther Fürth klopte Bayern aan en vertrok de geboren Duitser naar de grootse club van het land. Tot 2020 zat Tillman in de jeugd van Bayern waarna hij aan mocht sluiten bij de hoofdmacht.

Debuut bij Bayern

Voortvarend is de carrière van Tillman wel te noemen. In bijna alle jeugdelftallen stak de aanvallend ingestelde speler er bovenuit en leidde hij zijn team meermaals naar de overwinning. Op vijftienjarige leeftijd was hij al de nummer negen en aanvalsleider van de onder 17 en in de onder 19 was hij iedere zeventig minuten betrokken bij een doelpunt.

Op negentienjarige leeftijd debuteerde hij in het eerste van Bayern in een bekerwedstrijd tegen Bremer SV. In de rust betrad hij het veld en Tillman scoorde direct in de 12-0 overwinning. Enkele maanden later debuteerde de aanvallende middenvelder ook in de Champions League toen Bayern het op nam tegen FC Barcelona. De carrière van Tillman had nog voorspoediger kunnen lopen als hij in het seizoen 2020/21 zijn kruisband niet had gescheurd. Hansi Flick nam Tillman zelfs mee naar de Champions League-eindronde in Lissabon waar Bayern in 2020 de titel op hun naam schreef. Aangezien de middenvelder bij de selectie zat in de wedstrijd tegen Chelsea, mocht hij de beker ook op zijn naam schrijven.

Ster bij Rangers FC

Afgelopen seizoen werd Tillman verhuurd aan de Rangers. Bayern wilde dat de jongeling speelminuten ging maken op het hoogste niveau en dat lukte meer dan prima in Schotland. In 28 wedstrijden in de Schotse competitie scoorde Tillman tien keer en gaf hij vier assists. Meer dan prima cijfers voor een jeugdige nummer tien. In totaal kwam omgevormde middenvelder tot 43 optredens, twaalf doelpunten en vijf assists voor de Rangers waar hij afgelopen seizoen zowel tegen PSV als Ajax in de Champions League in actie kwam.

In Schotland is men lyrisch enthousiast over Tillman en Rangers hoopte dat de speler zelf open zou staan voor een definitief verblijf bij de club. Naar verluidt hadden de Schotten een clausule om de Amerikaan over te nemen voor een bedrag van slechts vijf miljoen euro. Bayern heeft deze clausule echter afgekocht aangezien ze door hadden dat de aanvallende middenvelder veel meer waard is dan het bedrag dat Rangers kon betalen. Manager Micahel Beale sprak zich eerder al uit over een langer verblijf. "We zullen de clausule activeren", maar aangezien Bayern daar een stokje voor stak is een lange verblijf bij Rangers dus uitgesloten.

Wat voor speler is Tillman?

Zoals al vermeld in het stuk kwam Tillman in de jeugd vooral uit als centrale spits. Door de jaren heen heeft hij mogen proeven aan meerdere posities waaronder ook de nummer tien en de nummer acht-positie. Zelf vergelijkt hij zich met Paul Pogba. "Als ik op het middenveld speel is mijn manier van spelen gelijk aan die van Paul Pogba. Ik geniet van zijn manier van spelen. Hij is een voorbeeld voor me", sprak de middenvelder al eens tegenover de Bundesliga-media.

Door zijn veelzijdigheid kan de aanvallende middenvelder dus een groot wapen worden voor de Eindhovenaren. USA-bondscoach Greg Berhalter ging onlangs tegenover Amerikaanse media nog in over Tillman. "Hij kan een aanvallende middenvelder zijn en achter de spits spelen. In een 4-3-3 kan hij als vleugelspeler spelen, maar ook als centrale middenvelder als hij zich verdedigend versterkt. Hij is goed tussen de linies, sterk met beide benen en kalm in de zestien."

Toekomst

Bij Bayern is men zeer tevreden over Tillman en krijgt hij al jaren enkel lovende woorden over zich heen. "Malik is fysiek een beest. Hij heeft een heel, heel goede techniek. Hij is moeilijk van de bal af te krijgen. Hij zal nog beter worden als hij dynamischer wordt. Het helpt hem om soms als spits te spelen. Hij heeft hele goede statistieken als het gaat over doelpunten en assists", sprak Jochen Sauer, de hoofd jeugdopleidingen, al eens tegenover de media over Tillman. Ook Julian Nagelsmann noemde Tillman als eens een 'spits van topkwaliteit'.

PSV is er nu vandoor gegaan met de veelzijdige speler. Tillman zag zelf een overstap naar Eindhoven wel zitten door het aanvallende spel van Peter Bosz en het vooruitzicht op Champions League-voetbal. Aangezien de nummer tien positie volledig voor het grijpen ligt, is een transfer naar PSV voor Tillman een zeer logische stap. Bij Bayern München was het namelijk lastig om Jamal Musiala er uit te spelen. Aangezien Tillman nog maar een contract heeft voor één seizoen, kon Bayern niet de hoofdprijs vragen. PSV huurt de Amerikaans international één seizoen en heeft daarna een optie tot koop ter waarde van dertien tot vijftien miljoen euro.