Exclusive

Wie is Hiroki Ito, de Japanse ontdekking van Mislintat die aan Ajax wordt gelinkt?

Wie is Hiroki Ito, de Japanse ontdekking van Mislintat die aan Ajax wordt gelinkt?

04-08-2023 11:17 Laatste update: 07-08-2023 20:57

Ajax is in de zoektocht naar een linker centrale verdediger uitgekomen bij Hiroki Ito. De 24-jarige verdediger uit Japan geldt als de vervanger van Calvin Bassey en concurrent voor de zeventienjarige Jorrel Hato. Wie is deze Japanner? VoetbalNieuws stelt hem aan je voor.

Achtergrond en spelerscarrière

De 24-jarige Ito wordt op 12 mei 1999 geboren in het Japanse Hamamatsu. Op jonge leeftijd belandt hij in de jeugdopleiding van Júbilo Iwata, waar hij op zeventienjarige leeftijd zijn debuut maakt in de J1 League, de hoogste competitie in Japan. In totaal speelt Ito drie jaar voor Iwata, waarna Stuttgart bij hem uitkomt.

Na één jaar op huurbasis voor Stuttgart te hebben gespeeld, wordt Ito in de zomer van 2022 definitief overgenomen uit Japan. In zijn eerste jaar kwam hij tot 29 optredens voor de club uit de Bundesliga en in zijn tweede jaar speelt hij één wedstrijd meer. In totaal kwam Ito twee keer tot scoren voor Stuttgart.

Wie is Hiroki Ito, de Japanse ontdekking van Mislintat die aan Ajax wordt gelinkt?
Ito in actie tijdens het duel tussen Stuttgart en Hertha BSC in de Bundesliga

Ito bij Japan

Vlak voordat Ito zijn definitieve transfer naar Stuttgart afrondt, maakt hij zijn debuut voor het nationale elftal van Japan. De verdediger komt op het juiste moment in beeld, want een half jaar later maakt hij deel uit van de WK-selectie van de Aziaten. Japan maakt veel indruk tijdens het toernooi, maar de speelminuten voor Ito zijn spaarzaam. Eén keer komt de linkspoot in het veld in de met 1-0 verloren wedstrijd van Costa Rica. In totaal speelde Ito tien interlands voor Japan tijdens zijn interlandcarrière.

Connectie met Mislintat

Dat Ajax bij Ito uitkomt is niet heel vreemd. Directeur voetbalzaken Sven Mislintat geldt als de ontdekker van de Japanner. De Duitse bestuurder was tussen 2019 en 2022 werkzaam als technisch directeur bij Stuttgart en haalde Ito uiteindelijk voor een bedrag van vierhonderdduizend euro naar Duitsland. Inmiddels heeft de verdediger een prijskaartje dat een stukje hoger ligt. Volgens Transfermarkt.com vertegenwoordigd hij een waarde van tien miljoen, maar De Telegraaf rept zelfs dat Stuttgart liefst zestien miljoen euro voor hem wil ontvangen. In een artikel dat onlangs op VoetbalNieuws te lezen was werd de naam van Ito al aan Ajax gelinkt.