Exclusive

Wie is Armel Bella-Kotchap, de nieuwe defensieve aanwinst van PSV?

Wie is Armel Bella-Kotchap, de nieuwe defensieve aanwinst van PSV?

02-09-2023 08:20 Laatste update: 08:13

PSV is aan de haal gegaan met Armel Bella-Kotchap. De geboren Fransman en tweemaal Duits international stond eerder deze zomer in de belangstelling van Ajax, maar transfereerde op het laatste moment naar Eindhoven. Voetbalnieuws legt zijn carrière voor je uit.

Bella-Kotchap, geboren op 11 december 2001 in Parijs, heeft Kameroense roots, maar komt uit voor Duitsland aangezien hij daar tot afgelopen jaar heeft gewoond. Na wat clubhoppen tussen wat jeugdteams waaronder Borussia Mönchengladbach streek Bella-Kotchap in 2017 neer bij Bochum. Op vijftienjarige leeftijd tekende Kotchap zijn eerste contract en leek er een grote carrière voor de boomlange verdediger in het verschiet te liggen.

Succes met Bochum

Op 28 april 2019 debuteerde Kotchap voor het eerste van Bochum in de 2. Bundesliga. De verdediger kwam direct negentig minuten in actie en hield zijn plek vast tot het einde van het seizoen. Een jaar later in het seizoen 2019/20 schipperde de verdediger tussen de bank en een basisplaats in het eerste, maar Kotchap maakte aan het eind van dat seizoen dusdanig veel indruk dat coach Thomas Reis genoeg had gezien en de Duitser niet meer uit zijn basis haalde. Met name zijn optreden tegen FC Bayern München oogstte veel lof. In de DfB Pokal nam Bochum het op tegen Der Rekordmeister en had Kotchap op achttienjarige leeftijd al Robert Lewandowski en Serge Gnabry in zijn broekzak. Bochum verloor met 2-1, maar Kotchap kreeg enkel lof over zijn optreden. Ondanks zijn rode kaart vlak voor tijd, kreeg Kotchap een staande ovatie van het publiek.

Het seizoen 2020/21 was er één vol successen. Kotchap kwam dertig keer in actie en voltooide slechts tweemaal de negentig minuten niet. Als rots in de branding zorgde de centrale verdediger er voor dat Bochum zich tot kampioen kroonde waardoor zij een seizoen later uit zouden komen in de Bundesliga. Een voorbeeld voor de Duitse verdediger is Virgil van Dijk. "Hij speelt altijd zo no-nonsense, hard maar fair", sprak Kotchap tegenover de Bundesliga-media afgelopen jaar.

In het seizoen 2021/22 groeide Kotchap uit tot een steunpilaar voor Bochum in de Bundesliga en deed hij het dusdanig goed dat bondscoach Hansi Flick besloot om de verdediger mee te nemen naar het WK in Qatar. In actie kwam de mandekker niet, maar toch was Kotchap een ervaring rijker. Zijn debuut voor de Duitse ploeg maakte Kotchap al wel. Eerder dat jaar speelde de verdediger korte tijd mee tegen Engeland in de Nations League.

Transfer naar de Premier League

Southampton had genoeg gezien en nam Kotchap over. The Saints legden naar verluidt tien miljoen euro neer en transfereerde de Duitser naar de Premier League. Al snel bleek de transfer een schot in de roos te zijn. Kotchap maakte veel indruk en groeide uit tot een vaste basisklant. Engelse media schreven al snel vol lof over de Duister die door zijn 1,90 meter er boven uit steekt en door zijn balans opvalt. Gedurende het seizoen werd zijn naam in Engeland gelinkt aan Liverpool, maar door een knieblessure is de hype rondom de Duitser wat gaan liggen. De verdediger kwam ondanks een zwaar ogende blessure toch nog meermaals in actie, maar kon niet voorkomen dat Southampton degradeerde uit de Premier League.

Eerder deze zomer toonde Ajax interesse in Bella-Kotchap. De Duitser moest de opvolger gaan worden van de vertrokken Jurriën TImber, maar uiteindelijk kozen de Amsterdammers voor Josip Sutalo, mede door het hoge prijskaartje van 34 miljoen euro voor Kotchap. Lang bleef het stil rondom de verdediger die wilde vertrekken, tot vrijdagavond. Vlak voor het verstrijken van de deadline kwam het nieuws naar buiten dat PSV bezig was met een huurdeal. Die deal kwam van de grond waardoor Kotchap zich speler van PSV mag noemen. De Eindhovenaren huren de Duitser voor één seizoen en er is geen koopoptie opgenomen in de deal.