Exclusive

Reconstructie: 'Starboy' Simons verlaat PSV, maar hoe zag zijn periode er uit?

Reconstructie: 'Starboy' Simons verlaat PSV, maar hoe zag zijn periode er uit?

16-07-2023 10:40 Laatste update: 11:50

Xavi Simons laat PSV na slechts één seizoen weer achter zich en heeft toestemming van de club om een transfer af te ronden naar Paris Saint-Germain. De middenvelder werd met enige bombarie aangetrokken en groeide uit tot de smaakmaker van de Eredivisie. Voetbalnieuws neemt zijn PSV periode onder de loep.

Juni 2022, het nieuws komt naar buiten dat PSV bezig is met de komst van Simons. De verwachting is dat de aanvallende middenvelder voor een seizoen wordt gehuurd van PSG, maar plotsklaps presenteert PSV de pas negentienjarige speler met een contract tot 2027. Niet gehuurd, maar transfervrij overgenomen uit Parijs. "Ik ben echt heel blij met de stap naar PSV. Ikzelf en iedereen om me heen is overtuigd van deze keuze", vertelde de speler op de clubkanalen van PSV.

Onduidelijkheid over contract
Al snel was er onduidelijkheid over de transfer. Uit de Franse media kwam het verhaal dat PSG een terugkoopoptie had van slechts vier miljoen euro. PSV ontkende en stelde dat de middenvelder 'gewoon' een contract tot 2027 had getekend. Na enkele weken van onduidelijkheid kwamen PSV en Simons zelf met opheldering over het verwarrende verhaal. "Het is waar dat er een clausule is, maar die is tussen mij en PSV. PSG staat daar los van", zo reageerde Simons een paar dagen later op de clubkanalen. "Het is een clausule waarin staat dat als ik aan het eind van het seizoen naar PSG zou willen gaan, dat ik dat met een bepaald bedrag kan doen."

Vliegende start
Toch was de vraag wat Simons op jonge leeftijd zou kunnen betekenen voor PSV. Het antwoord, was veel. Simons debuteerde voor PSV in de met 3-5 gewonnen Johan Cruijff Schaal en pikte in zijn zeventien minuten durende debuut een doelpunt mee. De start van een zeer succesvolle campagne was daarmee begonnen. Vijf Eredivisiewedstrijden later stond de teller op zes doelpunten en drie assists en wist PSV dat ze goud in handen hadden.
Simons scorend bij zijn debuut in de ArenA

De maanden vorderde en Simons groeide uit tot een publiekslieveling in Eindhoven. Ondanks het mislopen van de Champions League schitterde Simons in Europa en werd hij in Engeland omschreven als de 'Starboy' na de overwinning in eigen huis op Arsenal in de Europe League. Het ging zelfs zo goed voor de wind met Simons dat bondscoach Louis van Gaal besloot om de aanvallende middenvelder die steeds vaker aan de zijkant kwam te spelen mee te nemen naar het WK in Qatar. Destijds had de creatieveling zijn debuut voor Oranje nog niet gemaakt, maar tijdens de wedstrijd tegen de Verenigde Staten debuteerde Simons in het Nederlands elftal. Met 19 jaar en 226 dagen was hij de jongste speler voor Oranje ooit in de knock-outfase van een WK.

Belangrijkste schakel
Na het WK veranderde er een hoop bij PSV. Cody Gakpo en Noni Madueke werden verkocht waardoor Simons de man werd waar alle creativiteit van af hing. Ondanks wat stuggere momenten, ging dat met verve. Twintig wedstrijden speelde PSV en Simons kwam tot zestien goalcontributies. De 20-jarige bekroonde zijn seizoen met de topscorerstitel. Naast het behalen van de tweede plaats won PSV de KNVB Beker waardoor Simons in zijn eerste seizoen twee prijzen mocht toevoegen aan zijn palmares.

Toekomst
Over zijn toekomst was de speler zelf altijd onduidelijk. Simons sprak wekelijks in termen als: "Ik moet het seizoen goed afmaken en dan zullen we zien", maar soms was hij iets duidelijker. "Het is een groot verschil of je wel of niet Champions League gaat spelen. Dat is een prioriteit voor mij. Ook voor mijn ontwikkeling is dat heel belangrijk", sprak Simons in april nog tegen De Telegraaf.

Vlak voor het einde van het seizoen wisselde Simons van management. Rafaela Pimenta, de voormalig rechterhand van Mino Raiola, werd ingeruild voor Darren Dein. Al snel kwamen berichten naar buiten dat Simons aan zou sturen op een vertrek en dat algemeen directeur Marcel Brands, in tegenstelling tot Pimenta, geen warme banden had met Dein.

Zondag kwam naar buiten dat Simons en PSG gebruik maken van de opgenomen clausule en dat de middenvelder voor slechts zes miljoen euro terugkeert naar Parijs. Een hard gelach voor iedereen die PSV een warm hart toe draagt en wellicht ook voor de meeste voetballiefhebbers die de speler graag in actie zagen komen. Transfermarkt schat de waarde van Simons in op veertig miljoen euro waardoor PSV, ondanks een succesvol seizoen met Simons, in mineur achter blijft.