Nieuws

Wie is Josip Sutalo, de Kroaat die Jurriën Timber moet doen vergeten bij Ajax?

Wie is Josip Sutalo, de Kroaat die Jurriën Timber moet doen vergeten bij Ajax?

09-08-2023 17:35 Laatste update: 20-08-2023 17:21

Ajax heeft de komst van Josip Sutalo wereldkundig gemaakt. De Kroatisch international kost de Amsterdammers naar verluidt zeker twintig miljoen euro en heeft de lastige opgave om de erfenis van Jurriën Timber op zich te nemen. Wie is Sutalo eigenlijk precies en hoe verliep zijn loopbaan? VoetbalNieuws stelt hem aan je voor!

Sutalo werd op 28 februari 2000 geboren in Čapljina, een klein stadje in in Bosnië en Herzegovina. Al vroeg verhuisde hij met zijn familie naar Kroatië, waar hij als jeugdspeler van NK Neretva werd opgepikt door het grote Dinamo Zagreb. De Kroatische topclub haalde hem op veertienjarige leeftijd in huis en zagen veel potentie in de rechtsbenige verdediger. Sutalo speelt jarenlang in de jeugdopleiding van Dinamo Zagreb, dat hem in 2021 verhuurt aan NK Istra 1961. Na een jaar ervaring op te hebben gedaan keerde de dan 21-jarige Sutalo terug naar Zagreb, waar hij dan direct doorbreekt in het eerste elftal.

Vaste waarde bij Dinamo Zagreb en debuut voor Kroatië 

Na zijn terugkeer knokte Sutalo zich direct in de basis bij Dinamo Zagreb, waarmee hij tweemaal kampioen van Kroatië werd. Ondertussen speelde de verdediger zich ook in de basis bij de nationale ploeg van de Kroaten. De teller staat inmiddels op acht interlands. Sutalo was ook van de partij in de halve finale van de Nations League, waar Kroatië zich ten koste van Oranje plaatste voor de finale tegen Spanje.

Ideale vervanger van Timber

De 1,90 meter lange centrumverdediger wordt bij Ajax de vervanger van Timber, die voor ongeveer 45 miljoen euro de overstap naar Arsenal heeft gemaakt. De Kroaat speelde tot dusver 81 wedstrijden voor Dinamo Zagreb en scoorde daarin zes keer en gaf vier assists. Sutalo heeft al een brok aan ervaring aangezien de verdediger al mee speelde in meerde Champions League-wedstrijden. De nu 23-jarige mandekker lijkt door zijn ervaring direct aan aanwinst en dat moet ook aangezien Ajax achterin behoefte heeft aan zekerheid. Bij Ajax zal men hopen dat Sutalo direct de verdediging op scherp kan zetten en de transitie naar het nieuwe Ajax in kan leiden.