Nieuws

Ongekende blamage Vitesse: deze ploegen pakten de minste Eredivisie-punten ooit

Ongekende blamage Vitesse: deze ploegen pakten de minste Eredivisie-punten ooit

19 april - 17:23 Laatste update: 17:26

Vitesse is na de straf van achttien punten in mindering definitief gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. Met nog vier speelrondes te gaan staan de Arnhemmers momenteel op een zeer pijnlijk aantal van -1 punt. Welke ploegen haalden de minste punten ooit in een Eredivisie-seizoen? VoetbalNieuws.nl duikt in het verleden.

15 punten: RKC Waalwijk (2010), De Graafschap (1982)

RKC Waalwijk wist in het seizoen 2009/2010 niet te overtuigen en degradeerde met slechts vijftien punten terug naar de Eerste Divisie. De Waalwijkers haalden uiteindelijk een doelsaldo van -50 en kregen maar liefst tachtig tegendoelpunten te verwerken. Het seizoen 2009/2010 was sowieso opmerkelijk: FC Twente pakte de landstitel en wist slechts 63 keer te scoren. Ajax trof 106 keer doel, maar haalde een punt minder.

De Waalwijkers wonnen in het seizoen vijf keer, speelden niet gelijk en verloren 29 keer. Slechts één uitduel werd gewonnen, van NEC Nijmegen. RKC wist in 2020 het seizoen ook met vijftien punten af te sluiten, maar destijds werd de competitie na 26 speelrondes vroegtijdig beëindigd door de coronapandemie. Uiteraard tellen wij dat seizoen niet mee.

De Graafschap behaalde in het seizoen 1981/1982 slechts twaalf punten, maar destijds gaf een overwinning nog twee punten in plaats van drie. De ploeg won drie keer en speelde zes keer gelijk, waardoor met de huidige regels het puntentotaal van vijftien werd behaald. De ploeg kreeg maar liefst 95 tegendoelpunten te verwerken.

14 punten: RBC Roosendaal (2001), FC Dordrecht (1988) 

Het mag eigenlijk een wonder heten dat RBC Roosendaal nog aardig wat seizoenen in de Eredivisie heeft gevoetbald. De kleine club druipte in 2001 af met slechts veertien punten en haalde maar liefst elf punten minder dan de nummer voorlaatst, Sparta Rotterdam. De ploeg ging dat seizoen onder meer met 6-0 tegen PSV ten onder, ook werd er met 5-1 van Feyenoord verloren.

FC Dordrecht, destijds nog onder de naam DS'79, behaalde slechts veertien punten in 1988. De Schapenkoppen wonnen tweemaal en speelden acht keer gelijk. De ploeg wist dat seizoen wel met 4-1 van FC Twente te winnen, dat als derde eindigde in de competitie. De Dordrechters kregen maar liefst 100 doelpunten tegen.

9 punten: RBC Roosendaal (2006)

RBC Roosendaal is met stip de ploeg die het slechtst presteerde in de Eredivisie en deed dat in het seizoen 2005/2006. In het seizoen waar PSV met de scepter zwaaide, was het elders in Brabant niet veel soeps. De ploeg won slechts één keer in de competitie en speelde zes keer gelijk. Het haalde een doelsaldo van -68.

Doemscenario dreigt voor Vitesse

Om niet samen met RBC de slechtst presterende club in de geschiedenis van de Eredivisie te worden, moet Vitesse de resterende vier wedstrijden allemaal winnen. Gezien de slechte prestaties door het hele seizoen heen, lijkt dat onmogelijk.