Exclusive

Wie is Emanuel Emegha, de Nederlander die door onder meer Feyenoord wordt bekeken?

Wie is Emanuel Emegha, de Nederlander die door onder meer Feyenoord wordt bekeken?

18-05-2023 08:00 Laatste update: 07-07-2023 13:29

Emanuel Emegha is bezig aan een sterk seizoen in de Oostenrijkse Bundesliga en heeft daarmee onder meer de interesse van Feyenoord en AS Roma te pakken. Wie is de Nederlandse spits die begin 2022 Sparta verliet voor een avontuur in België en Oostenrijk? VoetbalNieuws vertelt het je. 

Spits dendert door jeugdopleiding

Emanuel Esseh Emegha is een Nederlander van Nigeriaanse komaf die op 3 februari 2003 in Den Haag werd geboren. De spits speelde in de jeugd bij KRSV Vredenburch en Sparta Rotterdam en tekende in 2020 op zeventienjarige leeftijd een contract bij Jong Sparta. Op 2 februari 2020, een dag voor zijn zeventiende verjaardag, debuteerde de Nederlander voor Jong Sparta in de Tweede Divisie. In zijn tweede wedstrijd wist de speler direct te scoren en een assist te geven.

Emegha doorliep de jeugdopleiding van Sparta in een snelvaart en wist enkele maanden na zijn debuut bij Jong Sparta ook bij de hoofdmacht van Sparta te debuteren. De spits speelde op 13 september 2020 een helft mee tegen Ajax. In januari 2022 nam Emegha afscheid van de Eredivisie om een avontuur bij Royal Antwerp FC aan te gaan. 

Na een kort avontuur in België was Oostenrijk de volgende bestemming in de vorm van Sturm Graz. Emegha werd voor anderhalf miljoen euro overgenomen door de topclub en beleeft een goede periode in de Bundesliga: de spits heeft slechts 151 minuten nodig per doelpunt in de competitie en gaf ook al drie assists. Emegha maakte onder meer de enige treffer in het Europa League-duel met FC Midtjylland. De spits ligt tot 2026 vast bij Sturm Graz.

In Oranje is Emegha te vinden in het O20-elftal. De spits debuteerde op 25 maart van dit jaar tegen Frankrijk O20 en wist voor beide treffers te zorgen in de 2-1 overwinning. Bondscoach Erwin van de Looi besloot medio mei de spits ook op te nemen in de voorselectie van Jong Oranje.