Nieuws

AZ in London Stadium tegen West Ham: wat gebeurde er met het iconische Upton Park?

AZ in London Stadium tegen West Ham: wat gebeurde er met het iconische Upton Park?

12-05-2023 12:55 Laatste update: 13:01

AZ speelde donderdagavond voor de halve finale van de Conference League tegen West Ham United in het London Stadium. Wie het Engelse voetbal door de jaren heen ook maar een klein beetje heeft gevolgd, weet dat The Hammers enkele jaren geleden nog over één van de meest iconische voetbalstadions ooit beschikten: Upton Park. Wat is er eigenlijk met dit stadion gebeurd? VoetbalNieuws legt het je uit.

Upton Park: ruim honderd jaar de thuishaven van West Ham

In 1904 maakte West Ham zijn entree in Upton Park, wat eigenlijk 'Boleyn Ground' werd genoemd. In het stadion was ruimte voor ruim 35.000 fans die om de week voor een fenomenale sfeer zorgden. De supporters zaten dicht aan het veld en voorafgaand aan elk thuisduel klonk het clublied ‘I’m Forever Blowing Bubbles’ door de speakers.

Upton Park werd en wordt nog altijd door velen gezien als een adembenemende thuisvesting. Het was bijvoorbeeld het decor van de welbekende voetbalfilm ‘Green Street Hooligans’ en ook de Nederlanders die het stadion bezochten hebben louter goede verhalen. Zo ook AZ-speler Sam Beukema, die op jonge leeftijd als Go Ahead Eagles-supporter verliefd werd op de club en het stadion. "Het stadion voelde als de Adelaarshorst in het kwadraat. Ik ben toevallig heel erg fan van Go Ahead Eagles. Ik was meteen verkocht. Upton Park ademde echt die Engelse sfeer uit", onthulde de verdediger na afloop van het duel in de Conference League tegenover De Telegraaf.

Wat is er met Upton Park gebeurd?

Na meerdere renovaties was het voor alles en iedereen dat West Ham ademt in 2016 tijd om afscheid te nemen van Upton Park. De Londenaren speelden hun afscheidswedstrijd tegen Manchester United, die hoe kan het ook anders, met 3-2 werd gewonnen. Een mooi laatste eerbetoon aan het oude stadion, waarna over werd gegaan naar het nieuwe: het olympische stadion van Londen, dat officieel het London Stadium heet.

Helaas voor alle West Ham-supporters is Upton Park daarna tegen de grond gegaan. Op de plek waar ooit de verse geur van gras te ruiken was, waar het Engelse bier rijkelijk vloeide en het Engelse gezang via de stadionmuren richting het veld galmde staan nu appartementen.  

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door 𝐂𝐚𝐬𝐮𝐚𝐥 𝐔𝐥𝐭𝐫𝐚 𝐎𝐟𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥 (@thecasualultra)