Nieuws

Van Duinen heeft geen zin in Feyenoord-feestje: 'Prima, maar niet hier'

Van Duinen heeft geen zin in Feyenoord-feestje: 'Prima, maar niet hier'

06-05-2023 14:10

Mike van Duinen heeft geen zin om komende zondag getuige te zijn van een mogelijk kampioensfeest van Feyenoord. De aanvaller van Excelsior is de enige speler in de selectie van de Kralingers die de Rotterdammers in 2017 van een kampioenschap afhield, al gebeurde dat een week later tegen Heracles Almelo alsnog.

Feyenoord kan, mits PSV zaterdagavond punten laat liggen tegen Sparta Rotterdam, komende zondag bij een zege op Woudestein de landstitel veiligstellen. "Van mij hoeft het niet zondag hoor. Eerst mag PSV dwarsliggen door gewoon te winnen en anders moeten wij het maar voorkomen", aldus Van Duinen in gesprek met Voetbal International. Hij ziet zowel overeenkomsten als verschillen vergeleken met het duel van zes jaar geleden. "Het belangrijkste is denk ik dat de druk bij Feyenoord heel anders is. Toen kregen ze echt het gevoel dat ze het nog aan het verkloten waren, want ze hadden nog maar één wedstrijd over. Nu is de marge zo groot dat het ergens in de komende weken wel gaat gebeuren."

Hij vertelt dat er bij Excelsior nog regelmatig wordt gesproken over de 3-0 zege. "De mensen die het toen hebben meegemaakt koesteren het als een mooie herinnering. Het was ook bijzonder." "We leefden er wel naar toe, net als nu", zo vervolgt hij. "We gingen er onbevangen in. Er stond voor ons ook wat op het spel toen, maar het ging natuurlijk alleen maar over het kampioenschap van Feyenoord. Wij moesten genieten en ons aan het plan houden. En dat we in de ploeg van toen een aantal Amsterdamse jongens hadden, hielp wel. Er heerste echt zo'n houding van 'prima, maar niet hier'. Dat hebben we nu ook zeker. We hebben simpelweg de punten nodig. Dat geloof in eigen kunnen moet je altijd hebben."

Van Duinen blikt terug op een in zijn ogen gelijk opgaande wedstrijd, waarin de stress bij Feyenoord ineens voelbaar was. "Ach, voor Feyenoord was het toch mooier om het in De Kuip tegen Heracles Almelo te worden. Maar dat is achteraf makkelijk praten natuurlijk. Het was een aparte wedstrijd. Er was ook dat gedoe met Dirk Kuijt, die begon tegen ons op de bank. Dat versterkte de onzekerheid bij hun wel, het was rumoerig. Ze waren met andere dingen bezig dan alleen de wedstrijd."

Mensen die nog een kaartje voor de wedstrijd willen, hoeven niet bij hem aan te kloppen. "Vrienden en mensen die je eigenlijk nooit spreekt, maar die nu ineens iets van je willen vragen om kaarten. Dan weten ze je opeens te vinden. Ik snap het ergens ook wel hoor, wie niet waagt die niet wint."

Hij kan zich tenslotte nog herinneren dat hij destijds geen ereronde heeft gehad, ondanks het feit dat Excelsior zich definitief veilig speelde. "De beveiligers stuurden ons na het laatste fluitsignaal direct naar binnen. Het was niet verantwoord uit veiligheidsoverwegingen. Dat voelde toch wel gek. Ik zou graag nog eens een ereronde lopen na een overwinning op Feyenoord. Ik heb geen zin om zondag weer snel naar binnen te moeten. Laat de spelers van Feyenoord dit keer maar snel naar binnen gaan."