Opinie

Advocaat: 'Kökçü is op dit moment beter dan iedere andere middenvelder in Oranje'

Advocaat: 'Kökçü is op dit moment beter dan iedere andere middenvelder in Oranje'

25-04-2023 12:32
3

Dick Advocaat vindt dat Orkun Kökçü op dit moment beter is dan iedere andere middenvelder in het Nederlands elftal. De Feyenoord-aanvoerder koos voor een interlandloopbaan bij Turkije, tot grote spijt van zijn voormalig trainer. Volgens Advocaat had hij van grote waarde kunnen zijn voor Oranje.

Feyenoord won afgelopen zondag met 3-1 van FC Utrecht en lijkt daardoor de landstitel vrijwel niet meer te kunnen ontgaan. "Het lijkt wel alsof ze op vijftig procent speelden", steekt Jan Boskamp van wal bij het voetbalpraatprogramma Veronica Offside. "Feyenoord had een verlenging in de benen, maar ze liepen gewoon over Utrecht heen. Wat me vooral opvalt is dat ze elke keer zo fit zijn. Dat druk zetten gebeurde vijftig jaar geleden ook wel, maar ze zijn fris. En dan kom ik toch bij die ene terecht, die vind ik echt goed spelen, die Kökçü."

Zodoende komt ook Kokçüs toenmalige keuze voor het Turkse nationale elftal weer naar boven drijven. Presentator Wilfred Genee stipt het mogelijke aandeel dat hij bij Oranje had kunnen hebben aan. "Hij is beter dan iedereen die daar nu op het middenveld speelt, vind ik", aldus Advocaat. "Het is een hele dominante speler en doet heel weinig verkeerd."

De Generaal was anderhalf jaar lang coach van Kökçü bij Feyenoord. "Hij was wel overtuigd van Turkije. Maar onderschat ook niet het Turkse voetbal. Turkije is echt een geweldig voetballand. Als je daar speelt, moet je echt van goeden huize komen om mee te kunnen voetballen. Maar daar is hij ook bepalend op het middenveld. Ik heb gisteren Manchester United zien spelen. Daar had hij makkelijk mee kunnen komen."