Wedstrijdverslag

Gemiste kansen breken Chelsea op: Real Madrid geeft lesje effectiviteit in Londen

Gemiste kansen breken Chelsea op: Real Madrid geeft lesje effectiviteit in Londen

18-04-2023 22:53 Laatste update: 23:02

Real Madrid heeft zich ten koste van Chelsea geplaatst voor de halve finale van de Champions League. De Londenaren hadden het veldoverwicht én de beste kansen op Stamford Bridge, maar De Koninklijke lieten in de tegenstoot hun klasse blijken: 0-2.

De Champions League was voor interim-manager Frank Lampard de laatste strohalm om nog iets van het seizoen te maken. Chelsea draait rampzalig en wist van tevoren al dat het voor een zware opgave stond in eigen huis: de heenwedstrijd in Madrid was immers in een 2-0 nederlaag geëindigd. 

Enigszins opvallend besloot de Engelse manager een defensieve formatie in het veld te sturen: Kai Havertz was de enige aanvaller op het wedstrijdformulier. Hakim Ziyech was veroordeeld tot een plek op de reservebank. Ondanks de verdedigende opstelling was de eerste mogelijkheid voor The Blues.

N'Golo Kanté kreeg een opgelegde kans vanaf een meter of elf, maar had - haast illustratief voor het Chelsea-seizoen - het vizier niet op scherp staan. Real Madrid wachtte geduldig af en kreeg de eerste mogelijkheid van het duel na een kleine twintig minuten, maar Vinícius Júnior kwam een teenlengte tekort. Marc Cucurella had op slag van rust de 1-0 op de schoen, maar de Spanjaard faalde hopeloos oog in oog met Thibaut Courtois. 

Nadat Chelsea ook in het tweede bedrijf vrolijk doorging met het missen van kansen, wederom Kanté hielp een kans om zeep, sloeg Real Madrid in de tegenstoot toe. Een vlijmscherpe counter werd bekroond door Rodrygo. Vini stelde zijn landgenoot in staat om van dichtbij te scoren: 0-1.

De echte druk was daardoor voor Carlo Ancelotti van de ketel: de Italiaan besloot Karim Benzema rust te gunnen en haalde de Franse superster, die zijn 150ste Champions League-duel afwerkte, van het veld. Chelsea probeerde het in het restant van het duel wel, maar werd nooit gevaarlijk. 

Real maakte zelfs nog de tweede treffer van de avond. Op aangeven van Ernesto Valverde schoof Rodrygo voor een leeg doel binnen: 0-2.

Het ontslag van Graham Potter heeft niets opgelost, zo lijkt het. Lampard verloor tot nu toe al zijn vier duels sinds zijn terugkeer in Engeland. Alleen een wonder kan ervoor zorgen dat Chelsea volgend seizoen Europees voetbal speelt. Real Madrid neemt het in de halve finale op tegen de winnaar van het tweeluik tussen Bayern München en Manchester City.