Opinie

Ajax-jeugd baart zorgen bij Van der Vaart: 'Er loopt niemand die het gaat halen'

Ajax-jeugd baart zorgen bij Van der Vaart: 'Er loopt niemand die het gaat halen'

17-04-2023 08:06

Rafael van der Vaart maakt zich zorgen over de jeugdopleiding van Ajax. De club stond volgens de analist bekend om zijn veelbelovende pupillen, maar daar is nu geen sprake meer van. Van der Vaart geeft bij Studio Voetbal de recente Future Cup-editie als passend voorbeeld.

Van der Vaart zag het jeugdelftal van Ajax overklast worden door het Noorse FC Nordsjælland. De finale gaf hem geen positief beeld over de stand van zaken binnen de jeugd van de Amsterdammers. "Ik kijk vooral naar het voetbal. Nordsjælland speelde Ajax helemaal zoek. Ik zie bij Ajax geen enkel talent lopen dat het over twee, drie jaar gaat halen. Dat had je vroeger veel meer. Dat valt me zo tegen. Zeker ook wat er nu doorkomt vanuit de jeugd. Het is een probleem dat langer speelt. Ik snap dat er in de jeugd iets moet veranderen", velt de ex-prof zijn oordeel.

Bestuurstechnisch gaat Van der Vaart wat minder aan, maar toch doet hij kort zijn boekje open over de situatie bij Ajax. "Het is onrustig, maar ik hou er niet van om dat dan hier op tafel te gooien als ik iets hoor." Ze zitten niet stil in de hoofdstad van Nederland. Technisch manager Gerry Hamstra verliet de club, terwijl hoofdscout Henk Veldmate en hoofd opleiding Saïd Ouaali de club ook vaarwel zeggen. De eerstgenoemde vertrekt onmiddellijk naar FC Groningen, terwijl de laatstgenoemde na dit seizoen afzwaait bij de Amsterdammers. Nieuwe technisch-directeur Sven Mislintat en nieuw lid van de Raad van Commissarissen Jan van Halst versterken Ajax.