Nieuws

KNVB voert per direct aangescherpte maatregelen in: 'Het veld is heilig'

KNVB voert per direct aangescherpte maatregelen in: 'Het veld is heilig'

06-04-2023 19:25 Laatste update: 19:34

De KNVB gaat strenger optreden tegen wangedrag van voetbalsupporters, meldt directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen. De Nederlandse voetbalbond hoopt hiermee het aantal incidenten te verminderen. 

Ajacied Davy Klaassen werd tijdens de halve finale van de KNVB Beker tussen Feyenoord en Ajax bekogeld met een aansteker. "Woensdagavond hebben we allemaal een schandalig incident gezien waarbij een speler niet veilig was op het veld. Dit incident staat helaas niet op zichzelf. Uiteraard hebben we het veroordeeld, want dit en ander wangedrag in de stadions mogen nooit normaal worden gevonden. Daarmee is het voor de KNVB niet klaar", begint Van Leeuwen het statement.

"Het veld is heilig. De spelers en alle anderen op het veld moeten te allen tijde veilig hun werk kunnen doen. Daarom voeren wij per direct aangescherpte maatregelen in", besluit de directeur betaald voetbal haar pleidooi. 

De volgende maatregelen worden getroffen:

Gooien van voorwerpen
Als voorwerpen op het veld worden gegooid, dan besluit de scheidsrechter het spel stil te leggen en gaan de teams en scheidsrechters naar de kleedkamers. Als zij de wedstrijd hervatten en er worden opnieuw voorwerpen op het veld gegooid, dan besluit de scheidsrechter de wedstrijd definitief te staken.

Als een speler of scheidsrechter vanuit het publiek met een voorwerp wordt geraakt, dan besluit de scheidsrechter direct de wedstrijd definitief te staken.

Veldbetreding
Als een 'supporter' op het veld op komt, dan besluit de scheidsrechter het spel stil te leggen en gaan de teams en scheidsrechters naar de kleedkamers. Als zij de wedstrijd hervatten en er komt opnieuw een 'supporter' op het veld, dan besluit de scheidsrechter de wedstrijd definitief te staken.

Als een 'supporter' op het veld komt en een speler of scheidsrechter aanvalt, dan besluit de scheidsrechter direct de wedstrijd definitief te staken.