Exclusive

Van deze tien Eredivisie-spelers is de marktwaarde het meest gestegen

Van deze tien Eredivisie-spelers is de marktwaarde het meest gestegen

13 juni - 15:10 Laatste update: 15:15

In het afgelopen Eredivisie-seizoen stonden er weer een aantal nieuwe klasbakken op. Spelers die voorafgaand aan het seizoen 2022/2023 relatief onbekend waren, zijn uitgegroeid tot gewaardeerde krachten voor hun club. VoetbalNieuws laat je zien van welke tien Eredivisie-spelers de marktwaarde het meest gestegen is.

10 – Taylor Booth: 6 miljoen (+ 4.5 miljoen)

Taylor Booth is één van de groeibriljantjes uit de Eredivisie van afgelopen seizoen. De middenvelder kwam afgelopen zomer over van Bayern München naar FC Utrecht en liet wekelijks zien over een fluwelen techniek te beschikken. De 21-jarige Amerikaan kwam in 24 Eredivisie-duels tot twee goals en vier assists. Gedurende het seizoen werd duidelijk dat hij zich in de kijker had gespeeld bij de Nederlandse top. Volgens Transfermarkt zal er minimaal zes miljoen euro op tafel moeten komen om Booth los te weken uit de Domstad.

9 – Johan Bakayoko: 9 miljoen (+ 4.5 miljoen)

In de eerste seizoenshelft leek Johan Bakayoko een bijrol te gaan vervullen bij PSV, maar door het winterse vertrek van zowel Cody Gakpo als Noni Madueke kreeg hij toch de kans van voormalig PSV-trainer Ruud van Nistelrooij. De negentienjarige Belg speelde uiteindelijk 23 wedstrijden voor de hoofdmacht van PSV. Hierin was hij goed voor vijf doelpunten én vijf assists. Even leek het erop dat ook Bakayoko afgelopen winter zou vertrekken bij PSV. Paris Saint-Germain deed naar verluidt een bod van om en nabij de vijftien miljoen euro om hem los te weken uit Eindhoven, maar daar werkten de Brabanders niet aan mee. De marktwaarde van de PSV'er wordt geschat op negen miljoen euro.

8 – Vangelis Pavlidis: 12 miljoen (+ 4.5 miljoen)

Vangelis Pavlidis deed afgelopen seizoen lange tijd mee om de topscorerstitel in de Eredivisie. Mede door blessureleed bleef hij hangen op twaalf treffers voor AZ. Met zijn twee doelpunten tegen SS Lazio in de achtste finale van de Conference League liet hij zich ook zien aan de buitenwereld. Dat alles maakt dat Pavlidis nu zo’n twaalf miljoen euro waard is, met eenzelfde stijging als collega’s Bakayoko en Booth.

7 – Edson Álvarez: 35 miljoen (+ 5 miljoen)

Edson Álvarez werd de afgelopen twee transferperiodes tot de kanshebbers gerekend die wel eens zouden kunnen vertrekken bij Ajax. De defensief ingestelde middenvelder van de Amsterdammers wordt door de nodige clubs uit de Premier League en Bundesliga in de gaten gehouden en de kans lijkt dan ook groot dat hij aankomende zomer de deur achter zich dicht zal trekken in Nederland. Volgens Transfermarkt moet er minimaal 35 miljoen euro op tafel komen.

6 - Quilindschy Hartman: 6.5 miljoen euro (+ 5.5 miljoen)

De carrière van Quilindschy Hartman gaat snel. Aan het begin van het seizoen 2022/2023 was hij nog één van de drie linksbacks van Feyenoord, maar eind 2022 speelde hij zich in de basis van het elftal van Arne Slot. De 21-jarige Rotterdamse gifkikker lijkt het spoor van voorganger Tyrell Malacia te volgen en werd zelfs al opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. De marktwaarde van Hartman wordt op 6.5 miljoen euro geschat.

5 – Mats Wieffer: 7 miljoen euro (+ 6 miljoen)

Evenredig aan de ontwikkeling van Feyenoorder Hartman staat die van Mats Wieffer. De uit Borne afkomstige middenvelder speelde zich in de tweede seizoenshelft in het elftal van Slot en heeft zich binnen no-time ontwikkeld tot een vaste waarde voor de Stadionclub. De rappe ontwikkeling van Wieffer zorgde ervoor dat hij afgelopen seizoen zijn debuut maakte voor Oranje tegen Gibraltar. De marktwaarde van Wieffer wordt momenteel op zeven miljoen euro geschat.

4 – Lutsharel Geertruida: 18 miljoen euro (+ 6 miljoen)

Ook Lutsharel Geertruida speelde een dijk van een seizoen. De speler van Feyenoord blonk zowel als rechtsback als rechter centrale verdediger uit en kan zelfs ook nog op het middenveld uit de voeten. De verdediger verlengde zijn contract in Rotterdam-Zuid en maakte evenals teamgenoot Wieffer zijn debuut voor het Nederlands elftal. Dat alles maakt dat de 22-jarige verdediger momenteel 18 miljoen euro waard.

3 – David Hancko: 20 miljoen (+ 7.5 miljoen)

David Hancko is de vierde en laatste Feyenoorder in deze top-tien. De Slowaak kwam afgelopen zomer over van Sparta Praag en was vanaf moment één al een vaste kracht in de selectie van de Rotterdammers. De verdediger combineert snelheid met hard verdedigen en voetballend vermogen, wat hem een uitstekende linker centrale verdediger maakt die ook nog eens als linksback uit de voeten kan. De marktwaarde van Hancko is dan ook gestegen met 7.5 miljoen euro, naar 20 miljoen euro.

2 – Mohammed Kudus: 30 miljoen (+ 10 miljoen)

Naast Álvarez is Mohammed Kudus ook één van de spelers die als goudmijntje wordt gezien bij Ajax. De Ghanees speelde onder Alfred Schreuder nog in de spits, maar heeft zich onder John Heitinga als rechtsbuiten geprofileerd in Amsterdam. Op die positie maakte de aanvallend ingestelde speler een meer dan uitstekende indruk afgelopen seizoen. Ook Kudus wordt gelinkt aan de nodige Premier League-clubs, die aankomende zomer naar alle waarschijnlijkheid voor hem op de stoep zullen staan. Minimaal 30 miljoen euro zal er in de kassa Ajax moeten belanden, maar naar alle waarschijnlijkheid zal het verkoopbedrag uiteindelijk veel hoger liggen.

1 – Xavi Simons: 30 miljoen (+ 12 miljoen)

De absolute nummer één in de lijst is Xavi Simons. Het verhaal van de pas negentienjarige creatieveling is bekend. PSV nam hem afgelopen zomer transfervrij over van Paris Saint-Germain en sindsdien is hij een ware revelatie in de Eredivisie. Met negentien goals werd Simons afgelopen seizoen gedeeld topscorer van de Eredivisie. Toch bestaat er een mogelijkheid dat PSV uiteindelijk veel minder gaat vangen voor de jongeling. PSG heeft de mogelijkheid om hem voor 12 miljoen euro terug te kopen, indien Simons daar zelf open voor staat. Met een stijging van 12 miljoen euro is zijn marktwaarde momenteel 30 miljoen euro.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

No Poll