Wedstrijdverslag

Koeman en Oranje hebben eerste zege binnen na povere vertoning tegen Gibraltar

Koeman en Oranje hebben eerste zege binnen na povere vertoning tegen Gibraltar

27-03-2023 22:40

Ronald Koeman heeft zijn eerste zege bij het ingaan van zijn tweede termijn als Oranje-bondscoach te pakken. Maandagavond werd Gibraltar in De Kuip met 3-0 verslagen. Het Nederlands elftal was oppermachtig, speelde bijna een helft met een man meer, maar vergat het gigantische veldoverwicht verder uit te drukken in de score.

Na de 4-0 veegpartij in het Stade de France van vrijdag in en tegen Frankrijk leek Gibraltar bij uitstek de uitgelezen tegenstander om aan het zelfvertrouwen te werken. Koeman greep in naar aanleiding van de nederlaag en ruimde basisplekken in voor Matthijs de Ligt, Denzel Dumfries, Wout Weghorst en debutant Mats Wieffer. Kenneth Taylor, Jurriën Timber en Marten de Roon moesten plaatsmaken.

Het ministaatje (32.000 inwoners) stond voorafgaand aan het duel één plekje hoger dan Oranje in Groep B doordat het vrijdag met 'slechts' 0-3 verloor van Griekenland. Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de maandag overleden Thijs Slegers, nam de ploeg van Koeman direct het initiatief. Vanaf het eerste fluitsignaal bonsde Nederland nadrukkelijk op de Gibraltar-deur, maar de defensie gaf aanvankelijk geen krimp. Het was Memphis Depay die in de 23ste minuut met zijn 44ste treffer in het Oranje-shirt het verwachte doelpuntenbal leek te openen. Op aangeven van Denzel Dumfries knikte de Atlético Madrid-spits overtuigend raak: 1-0. 

Ondanks een stortvloed aan balbezit wist het Nederlands elftal van Koeman, opererend in een 4-3-3 formatie, maar amper tot kansen te komen tegen het stugge Gibraltar. Een logische gevolg was dat beide ploegen met een 1-0 tussenstand de kleedkamers opzochten. Na de theepauze bleven Georginio Wijnaldum en Steven Berghuis achter in de kleedkamer: Cody Gakpo en Donyell Malen waren hun vervangers. 

In de tweede helft leek Oranje wél al snel te smaak te pakken te hebben. Nathan Aké knikte al snel de 0-2 tegen de touwen met zijn hoofd, waarna Gibaltar in de 51ste minuut met tien man kwam te staan. Liam Walker kon direct inrukken met rood na een schandalige charge op het been van basisdebutant Mats Wieffer. Tot opluchting van alles en iedereen in De Kuip kon de middenvelder de strijd vervolgen. 

Oranje bleef met man en macht de aanval zoeken en stapelden kans op kans. De frustatie over het uitblijven van meer goals was voelbaar, alhoewel de mannen van Koeman niets weggaven. Met een balbezitpercentage van rond de tachtig procent en nul schoten op doel tegen bleef Oranje dominant. De derde treffer viel alsnog in de 82ste minuut. Het was opnieuw Aké die scoorde: een van richting veranderd schot vloog in de verre hoek. 

Ondanks de weinig overtuigende zege op het nietige Gibraltar kan Koeman opgelucht ademhalen. Basisdebutant Wieffer liet een prima indruk achter en de negatieve smaak van de pijnlijke nederlaag bij Frankrijk werd zodoende weggespoeld. Concurrent Frankrijk won opnieuw: de ploeg van Didier Deschamps was met 0-1 te sterk bij Ierland, dankzij een heerlijke goal van Benjamin Pavard.