Nieuws

Robben beleeft plezier als jeugdtrainer: 'Ontdekken of dit echt iets voor me is'

Robben beleeft plezier als jeugdtrainer: 'Ontdekken of dit echt iets voor me is'

11-03-2023 08:24

Arjen Robben heeft veel plezier in zijn rol als jeugdtrainer bij Be Quick 1887 uit Haren, Groningen. De voormalig sterspeler van onder meer Bayern München, Real Madrid en het Nederlands elftal staat driemaal in de week op het veld om de jongens van de Onder 15 hun plezier in het voetbal te laten beleven. Hij vertelt vooral bezig te zijn met ontdekken of het trainersvak iets voor hem is, mocht hij op den duur écht als coach in de top aan de slag willen.

"Ik schenk vooral veel aandacht aan de basisdingen. Dat de aannames en passes goed zijn, dat ze op het juiste been inspelen", zo vertelt Robben in gesprek met de NOS. "En veel één-tegen-één. De jongens die kunnen dribbelen, lekker laten dribbelen en acties laten maken. Dat is voor mij het allerbelangrijkste."

Een van de spelers die Robben onder zijn hoede heeft, is zijn zoon Luca. "We moesten wel even goed nadenken of we hem als trainer wilden", zo zegt de teammanager met een knipoog. "Wij hadden op een gegeven moment een nieuwe trainer nodig en Arjen was als vader ook weleens grensrechter. Met zijn jarenlange ervaring dachten we dat hij dit ook wel zou kunnen."

De Man van Glas gaat nog vaak op de foto met jeugdspelers, en soms ook wel mensen ouder dan dat, vooral tijdens uitwedstrijden. Plezier vindt hij dan ook het belangrijkste. "Soms hoor ik in de jeugd best wel veel moeilijke termen en tactische concepten die worden uitgelegd. Tuurlijk, je hebt een plan en als ze ouder worden kun je ze tactisch best wel wat meegeven, maar ik hamer vooral op de basis."

"Ik ben echt aan het ontdekken of dit iets voor me is", zo stelt Robben. "Ook voor de lange termijn." Hij is inmiddels begonnen met een procedure om zijn trainersdiploma's te behalen. "Maar ik heb nog geen concrete doelen of ambities. Ik heb veel moeten missen door mijn eigen actieve carrière en dat wil ik nu niet meer. Ik wil elke zaterdag langs de lijn kunnen staan bij mijn kinderen kunnen kijken. Als het een beetje goed uitkomt, kan ik sowieso een tweede en misschien wel een derde wedstrijd zien. Dat is nu mijn ideale zaterdag…"

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!