Nieuws

De Ligt in groot AD-interview: 'Dit had me niet mogen gebeuren op het WK'

De Ligt in groot AD-interview: 'Dit had me niet mogen gebeuren op het WK'

04-03-2023 08:51 Laatste update: 08:55

Matthijs de Ligt doormaakt een goed stabiel seizoen bij Bayern München en hoopt dat zijn bijdrage in Oranje onder Ronald Koeman weer groter wordt. Volgens de verdediger zat een plek in de basis bij het Nederlands elftal onder Louis van Gaal er simpelweg niet in.

De eerste wedstrijd op het WK speelde De Ligt nog tegen Senegal (2-0 overwinning), maar daarna verdween hij uit de basis. Door het Algemeen Dagblad wordt hij gevraagd waarom hij zo weinig aan bod kwam onder de inmiddels afgezwaaide Van Gaal. "Ik vind het moeilijk om daar antwoord op te geven", begint De Ligt in een groot interview met de krant.

De Bayern-verdediger zegt dat de voormalig bondscoach wel direct eerlijk tegen hem. "Vanaf het begin was me duidelijk dat er weinig plek was voor mij in de basisopstelling. Wel zei hij altijd dat ik heb geleverd als hij een beroep op me deed. Hij wist wel dat hij op me kon bouwen. Het antwoord is denk ik gewoon dat hij andere spelers beter vond passen in de rollen die hij voor ogen had. En dat mag, hè."

Matthijs de Ligt is één van de 37 namen in de voorselectie van Ronald Koeman. VoetbalNieuws zet de meest opvallende aan- en afwezigen voor je op een rijtje.

Naar eigen zeggen reisde De Ligt 'zonder enige verwachtingen af' naar Qatar. Desalniettemin baalt hij van het geringe aantal speelminuten. "Ik denk dat ik tegen Senegal startte door mijn goede eerste seizoenshelft bij Bayern. Ik was blij en trots dat ik Van Gaal tóch had overtuigd. Maar ik had het lastig in die wedstrijd, het hele team had het lastig."

Na de wedstrijd tegen de Afrikanen speelde hij nog één minuut in de achtste finale tegen de Verenigde Staten. De stopper is zelfkritisch. "Zo van: ja, Matthijs, iemand met jouw kwaliteiten mag het niet gebeuren dat je op een WK niet in de basis staat. Wat kun je er zelf meer aan doen? Ik heb na het WK nog wat veranderd in mijn voeding, in combinatie met training. Alles aangrijpen om nóg weer een paar procent beter te kunnen zijn", aldus De Ligt.

Goede band met Koeman

De band met de inmiddels teruggekeerde Koeman omschrijft de international als 'goed'. "Ik heb bij hem altijd vertrouwen gevoeld. Dus ja, ik heb er zin in."