Arsenal ontsnapt op Villa Park na knotsgekke wedstrijd en pakt drie punten

18-02-2023 15:28 Laatste update: 15:31

Arsenal is zaterdagmiddag door het oog van de naald gekropen op bezoek bij Aston VillaThe Gunners kwamen twee keer op achterstand, maar kwamen terug in de wedstrijd en trokken het duel in de laatste minuten zelfs naar zich toe, mede door aanwinst Jorginho.

Arsenal was tot januari bezig aan een onnavolgbaar seizoen in de Premier League, maar mag spreken van een crisis in februari: er werd vier keer achter elkaar niet gewonnen in alle competities, waardoor bij aanvang van het duel Manchester City de nieuwe koploper was. Tot overmaat van ramp kwam Arsenal na slechts vijf minuten op achterstand op Villa Park: Ollie Watkins tekende voor de openingstreffer. Menig Arsenal-fan zal de adem hebben ingehouden, maar tien minuten later zorgde Bukayo Saka met een harde knal voor de gelijkmaker.

Na de 1-1 ging Arsenal nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong. Aston Villa bleef achterin hangen en rekende op de counter. Balverlies bleek levensgevaarlijk voor Arsenal - na een half uur spelen was uitgerekend Phillippe Coutinho het eindstation van een fantastische Villa-aanval. Arsenal moest weer van begin af aan beginnen en kon de gelijkmaker niet meer voor het rustsignaal forceren.

In de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde: Arsenal ging op zoek, terwijl Aston Villa op de counter wachtte. Na een uur spelen viel de 2-2 redelijk uit het niets. Oleksander Zinchenko besloot in de korte hoek uit te halen en dat paste precies. Na de 2-2 lag de wedstrijd open, maar wist Arsenal geen enorme kansen meer te creëren, mede door een Saka die een teleurstellende tweede helft speelde. Martin Ødegaard kreeg nog een dot van een kans, maar de middenvelder schoot naast. Aston Villa kwam nog los in de slotfase en kreeg enkele grote kansen vanuit de omschakeling, maar doelman Aaron Ramsdale redde heldhaftig met behulp van de lat.

In de blessuretijd hing een doelpunt in de lucht en was het dan tóch Arsenal dat toesloeg. Jorginho mocht vrij uithalen en raakte hard de lat, maar de bal plofte er via doelman Emiliano Martínez in het doel. Vervolgens kon Arsenal ontsnappen in de counter en de 2-4 maken, aangezien Martínez mee naar voren was voor een hoekschop. Arsenal is opnieuw de koploper in de competitie, maar daar kan Manchester City later op de dag weer overheen. The Citizens spelen tegen Nottingham Forest. Aston Villa blijft op plek elf staan.