Nieuws

Ajax start zoektocht naar assistent: deze kandidaten kunnen Schreuder aanvullen

Ajax start zoektocht naar assistent: deze kandidaten kunnen Schreuder aanvullen

25-01-2023 16:00

Ajax is op zoek naar nieuw bloed voor de technische staf. De Amsterdammers willen trainer Alfred Schreuder daarmee een extra klankbord geven, net zoals PSV en Feyenoord dat in de tijd van Philip Cocu en Giovanni van Bronckhorst al eens deden met Guus Hiddink en Dick Advocaat. In welke hoek moet Ajax het eigenlijk gaan zoeken? Managementervaring? Iemand die dicht bij de spelersgroep staat? Iemand waar de trainer al vertrouwd mee is? VoetbalNieuws zet een aantal mogelijke opties voor je op een rij.

Winston Bogarde

De eerste naam die bij de meesten op komt is die van Winston Bogarde. In de periode van Erik ten Hag was hij één van de assistenten die goed in de spelersgroep lag. Vooral zijn harde, eerlijke aanpak was hetgeen dat de selectie zo in hem waardeerde. Of Bogarde een realistische optie is, blijft de vraag. De voormalig verdediger werd afgelopen zomer zonder pardon de laan uitgestuurd bij Ajax, zonder een gesprek te hebben gehad met Schreuder. Die achtte hem niet nodig te hebben. Zouden de twee nu toch hand in hand gaan?

Frank de Boer

Frank de Boer als verlosser? Wie zal het zeggen. Met de voormalig topverdediger haalt Ajax in ieder geval een man binnen die de club door en door kent, zowel als speler en trainer. Onder leiding van De Boer werden de Amsterdammers tussen 2010 en 2016 achtereenvolgens vier keer kampioen van Nederland, een prestatie die niemand anders wist te bewerkstelligen. Na Ajax ging het alleen bergafwaarts met zijn carrière als eindverantwoordelijke. Periodes bij Internazionale, Crystal Palace, Atlanta United en als laatste klus het Nederlands elftal waren op zijn zachtst gezegd geen daverend succes. Aan ervaring in ieder geval geen gebrek bij De Boer, die door zijn geflopte klussen als hoofdtrainer nu wellicht wel open staat voor een klus als assistent.

Aron Winter

Mocht Ajax op zoek zijn naar iemand die nauw met Schreuder heeft samengewerkt, dan is Aron Winter een goede optie. De twee dienden al eerder samen als rechter- en linkerhand van Ten Hag en zouden dan ook goed op elkaar afgestemd moeten zijn. Of Winter haalbaar is, is een tweede. Hij neemt momenteel tijdelijk de honneurs waar als hoofdtrainer van Suriname, tot nog onbepaalde tijd.

Henk ten Cate

Wanneer je zoekt naar een echte ervaren leermeester, dan kom je uit bij Henk ten Cate. Zowel als hoofdtrainer als assistent heeft hij de nodige ervaring opgedaan bij clubs als FC Barcelona, Chelsea en ook Ajax. Bovendien heeft Ten Cate Schreuder al eens het nodige bijgebracht, in zijn tijd bij NAC. De 67-jarige Amsterdammer had tussen 2000 en 2003 de leiding over Schreuder, die destijds de aanvoerder was bij de club uit Breda. Misschien kan hij het laag staande vuurtje in de Ajax-selectie aanwakkeren.

Fred Grim

Met Fred Grim valt er opnieuw een naam die alle ins en outs van de club Ajax kent. De voormalig doelman heeft al eens als keeperstrainer in de jeugd van Ajax gewerkt en ook als assistent- en hoofdtrainer heeft hij al de nodige ervaring opgedaan. Zo gaf hij de laatste jaren leiding aan Willem II en RKC Waalwijk en keek hij ook al eens in de keuken als assistent-trainer van het Nederlands elftal.

Edgar Davids

Ook Davids is een echte Ajax-jongen die over het algemeen wel weet hoe je spelers moet raken, zowel letterlijk als figuurlijk. De voormalig middenvelder fungeerde afgelopen WK als één van de assistent-trainers van Louis van Gaal bij Oranje, waar hij al kennis heeft gemaakt met de vele afgevaardigde internationals van Ajax. Davids heeft dan wel een mislukte bestuursfunctie als commissaris achter de rug (2011), maar ook dat is alweer een tijd geleden. Bovendien is werken op het trainingsveld een stuk anders dan een plek aan tafel in de bestuurskamer. 

Wesley Sneijder

Wesley Sneijder is een man die enige staat van dienst heeft bij Ajax. De recordinternational weet door zijn ervaring als speler hoe het in de club werkt en werd al eens gelinkt aan een bestuursfunctie in Amsterdam. Nadat hij stopte met voetbal ging hij voor zijn trainingspapieren, maar onlangs kondigde hij aan dat hij die niet bij de KNVB gaat halen. Als analist bij het programma Veronica Offside verschijnt hij wekelijks op tv en liet hij al doorschemeren snel met nieuws over Ajax te gaan komen. Het is niet gek om te denken dat Sneijder gaat aankondigen dat hij tijdelijk uit het tv-wereldje gaat stappen om als assistent van Schreuder te gaan fungeren.

Rafael van der Vaart

Net als Sneijder is Van der Vaart een naam die tot de verbeelding zal spreken bij de selectie van Ajax. De geboren Heemskerker was als speler actief in Amsterdam en heeft onlangs ook ervaring in het trainersvak opgedaan. Van der Vaart was assistent bij Esbjerg, waar hij zelfs even interim-hoofdtrainer is geweest. Zijn tijd in Denemarken zit er inmiddels op en in Studio Voetbal gaf hij afgelopen zondag nog aan dat zijn trainerscarrière er op zit, maar wellicht maakt een functie in Amsterdam hem alsnog zo warm om die woorden terug te nemen.