Nieuws

Ajax vindt opvolger voor Meijaard: Eringa voorgedragen als voorzitter RvC

Ajax vindt opvolger voor Meijaard: Eringa voorgedragen als voorzitter RvC

25-01-2023 12:41

De Raad van Commissarissen van Ajax heeft Pier Eringa voorgedragen als nieuw lid en tevens voorzitter van de RvC. Dat meldt Ajax op de clubsite.

Het gaat om een benoeming voor de duur van drie jaar en acht maanden, tot de aandeelhoudersvergadering van november 2026. Eringa wordt voorgedragen als opvolger van de huidige voorzitter Leen Meijaard, die zijn vertrek bij de AVA van 11 november bekendmaakte.

Meijaard zag het niet zitten om in aanmerking te komen voor een derde termijn en heeft laten weten zijn voorzitter- en lidmaatschap van de RvC te willen beëindigen als er een opvolger is gevonden. Dat moet Eringa dus worden. De voordracht heeft de steun van de Ondernemingsraad van AFC Ajax NV en de vereniging Ajax als grootaandeelhouder.

Wie is Pier Eringa?

Eringa is ooit begonnen bij de politie, waar hij werkte als inspecteur, hoofdcommissaris en korpschef. Daarna volgde onder meer een baan als voorzitter van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis en President-Directeur van ProRail. Ook was hij CEO van de vervoersmaatschappij Transdev en interim-bestuurder bij het Reinier Haga Ziekenhuis.

Momenteel is Eringa werkzaam als voorzitter van de Raad van Bestuur van Gelre Ziekenhuizen. 'Hij is goed ingevoerd in de voetbalwereld door zijn functie als Voorzitter van de Raad van Toezicht amateurvoetbal bij de KNVB (die in december 2022 is afgelopen vanwege het verstrijken van zijn tweede benoemingstermijn). Hij heeft in deze functie mede invulling gegeven aan het verbeteren van een veilig werk- en sportklimaat binnen de KNVB', schrijft Ajax.