Interview

De Vos ziet 'snelle' en 'elastische' Rulli: 'Er bestaat een misverstand over hem'

De Vos ziet 'snelle' en 'elastische' Rulli: 'Er bestaat een misverstand over hem'

05-01-2023 20:30 Laatste update: 20:02
2

Yannick Sonnemans

Als alles volgens plan verloopt, tekent Gerónimo Rulli op zeer korte termijn bij Ajax. De 30-jarige Argentijn kennen we vooral uit de Spaanse competitie van zijn tijd onder de lat bij Real Sociedad en Villarreal CF, maar wat halen de Amsterdammers nu echt voor keeper in huis? VoetbalNieuws vroeg het aan Sierd de Vos, dé stem van de Primera División die zowat elke competitiewedstrijd van Rulli heeft gezien.

Keepers die bij Ajax tekenen, worden naast hun kwaliteiten op de lijn ook beoordeeld op hun meevoetballende kwaliteiten. Is dat iets waar Rulli in positieve zin in uitblinkt? "Hij heeft niet bij ploegen gefungeerd die dat als handelsmerk hebben, maar wel een goede techniek. Een techniek waar je normaal gesproken voetballend mee uit de voeten kan", begint De Vos, die vervolgens een moment aanstipt waarop de doelman zijn voeten liet spreken. "In de Europa League-finale van het seizoen 20/21 tussen Villarreal en Manchester United benutte hij de strafschop waardoor zijn club de Europa League won."

Volgens de La Liga-commentator was Rulli zeker in zijn tijd bij Sociedad een betrouwbare keeper, maar wanneer hem wordt gevraagd welk moment hem het meeste bijstaat wanneer hij aan Rulli denkt, grijpt hij terug naar een wedstrijd uit zijn Villareal-periode. Afgelopen seizoen speelde de doelman een hoofdrol in de halve finale van de Champions League tegen Liverpool, in negatieve zin weliswaar. "Villarreal had in Liverpool met 2-0 verloren en kwam in de returnwedstrijd binnen de kortste keren met 2-0 voor, maar door drie blunders van Rulli gingen ze ten onder. Die fouten van hem maakte dat ze uitgeschakeld werden."

Misverstand over Rulli

Dat Ajax met Rulli een ervaren doelman binnenhaalt staat vast, maar hij was niet vanaf dag één eerste keus onder de lat bij Villarreal. Toen de Argentijn van Real Sociedad naar Villarreal trok moest hij een goede concurrent voor zich dulden. "Er bestaat een misverstand over hem. Rulli is niet altijd eerste keeper geweest van Villarreal, dat was altijd Sergio Asenjo. Die is opgeleid bij Atlético Madrid, en is een geweldige keeper, zou daar zelfs eerste doelman zijn boven David de Gea en Thibaut Courtois. Hij heeft in totaal alleen vier keer zijn kruisband gescheurd, waarvan twee keer bij Villarreal. Nu hij naar Valladolid is vertrokken, is Rulli eerste doelman", aldus De Vos.

Snel en elastisch

Met Rulli haalt Ajax nu naast Remko Pasveer, Maarten Stekelenburg en Jay Gorter nog een doelman bij de selectie die specifieke kwaliteiten heeft. De Vos stelt dat de Argentijn over een aantal positieve eigenschappen beschikt. "Hij stelt zich heel goed op en is heel snel. Hij is 1.89, maar voor die lengte enorm beweeglijk, elastisch zou ik haast zeggen. Hij heeft enorm goede reflexen", besluit hij.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!