Vitesse en RKC blameren zich bij amateurs en zijn uitgeschakeld in KNVB Beker

19-10-2022 22:48 Laatste update: 20-10-2022 00:00

Voor RKC Waalwijk zit het bekertoernooi er al na één wedstrijd op. De Treffers bleken in eigen huis met 2-0 te sterk. FC Emmen wist pas na verlenging een ongekende blamage te voorkomen bij ADO'20, waar Vitesse het nog spannender maakte door het op een strafschoppenserie aan te laten komen tegen Kozakken Boys. Daarin trok de ploeg van Phillip Cocu aan het kortste eind.

Kozakken Boys* - Vitesse: 2-2
De ploeterende Arnhemmers in de Eredivisie hebben in Werkendam een veg. Vitesse kwam dankzij een heerlijke goal nog wel op voorsprong, maar de gelijkmaker van Lars Hutten namens Kozakken Boys was minstens zo mooi. Met een weergaloze vrije trap van dertig meter tekende de ex-prof voor de 1-1 ruststand. In het tweede bedrijf kwam de ploeg van Cocu opnieuw voor, maar was het Lowie van Zundert die in de 82ste minuut een verlenging afdwong.

In de 121ste minuut leken de Arnhemmers toch nog met de zege aan de haal te gaan, ware het niet dat er een streep ging door de treffer van Bartosz Białek wegens een duwfout. Daarom moesten beide ploegen in een strafschoppenserie uitmaken wie er naar de tweede ronde van de KNVB Beker ging.

De eerste  penalty's vlogen allemaal binnen, waarna het Melle Meulensteen was die uitgroeide tot schlemiel van de avond. De mandekker miste de achtste strafschop. Aangezien alle vijf de penalty's van Kozakken Boys wel binnenvlogen, is uitschakeling voor het kwakkelende Vitesse een feit.

ADO'20 - FC Emmen: 1-2 na verlenging
Ruim tachtig minuten speelde FC Emmen met een man meer tegen de amateurs van ADO'20, na een vroege rode kaart voor Ruben Doesburg. De verrassing was dan ook groot dat de openingstreffer in de 58ste minuut van de thuisclub kwam. Richairo Zivkovic tekende in de 65ste minuut voor de gelijkmaker, waarna het elftal van Dick Lukkien het numerieke overtal niet in de score wist uit te drukken tijdens de reguliere speeltijd.

In de verlenging tikte Azzeddine Toufiqu in de 99ste minuut binnen na een goede voorzet van Ole Romeny. In het restant van de verlenging wist FC Emmen geen indruk meer te maken. 'Door in de beker, snel op huus aan', was de treffende manier waarop het Twitteraccount van de eredivisionist de avond samenvatte.

De Treffers - RKC Waalwijk: 2-0
De eredivisionist is op bezoek bij de huidige nummer twee van de tweede divisie tegen een pijnlijke nederlaag aangelopen. Gavin Vlijter verzorgde in het eerste bedrijf de openingstreffer. Brian Campman scoorde namens De Treffers uit een vrije trap in de tweede helft en velde daarmee het vonnis over de Waalwijkers: 2-0. Ondanks aandringen wist RKC niet tot scoren te komen, waardoor de blamage een feit is.

Door de nederlaag kan de blik van Joseph Oosting op de Eredivisie. Op het hoogste niveau van Nederland presteren de Brabanders prima: RKC staat zevende.