Nieuws

'Ik kon naar Ajax toe, maar Van Basten wilde eerst een vervanger voor Heitinga'

'Ik kon naar Ajax toe, maar Van Basten wilde eerst een vervanger voor Heitinga'

17-10-2022 10:45

Karim El Ahmadi hing eind juli zijn voetbalschoenen aan de wilgen en is tegenwoordig actief als analist. De oud-voetballer stelt in gesprek met ELF Voetbal dat in de zomer van 2008 de deur naar Ajax openstond, maar dat trainer Marco van Basten eerst een vervanger van John Heitinga wilde aantrekken. 

El Ahmadi kijkt tijdens het gesprek terug op zijn bevlogen carrière. De Marokkaans international speelde onder meer voor FC Twente en Feyenoord en vertrok naar de Premier League. De middenvelder had aan opties geen gebrek. "Stan Valckx, toen technisch manager van PSV, wilde me al in de winterstop halen. FC Twente wilde me niet laten gaan. Directeur voetbalzaken Marcel Brands probeerde me namens AZ te overtuigen en Martin van Geel namens Ajax. Maar de nieuwe trainer Marco van Basten wilde eerst een vervanger voor John Heitinga, daarna pas een middenvelder", stelt de oud-voetballer. 

De middenvelder maakte ook furore bij het nationale elftal en kon in 2018 zijn carrière in een aantal landen afsluiten. "Na het WK van 2018 in Rusland lagen er diverse aanbiedingen. Ik kon tekenen in Frankrijk. Zo wilde Stade Rennes me erg graag, maar ik verlangde ook naar een nieuw avontuur. Dat kon bij Al-Ittihad. De competitie in Saoedi-Arabië is zwaarder dan die in de Verenigde Arabische Emiraten. Meer tegenstanders, een grotere fanbase. Over de omstandigheden kan ik weinig negatiefs vertellen", vertelt El Ahmadi. 

De carrière 'in de zandbak' afsluiten kent vaak een negatieve connotatie, maar El Ahmadi verzekert dat de omstandigheden zeer goed waren. "Ik woonde in een compound en werd geholpen waar ik kon. Op voetbalgebied was ook alles keurig geregeld. De grasmatten waren groen en goed. Niet voor niets ben ik daar bijna vier jaar gebleven", besluit de oud-voetballer.