Vitesse is hekkensluiter af na verdiende zege op bezoek bij Cambuur

15-10-2022 23:01

Phillip Cocu en Theo Janssen hebben na zaterdagavond reden tot juichen bij Vitesse. De Arnhemmers wonnen overtuigend op bezoek bij SC Cambuur en klimmen daarmee naar de zestiende plek in de Eredivisie. Vitesse laat daardoor FC Emmen en FC Volendam achter zich. Het werd 0-3 in Leeuwarden.

Vitesse was na nederlagen tegen FC Twente (3-0) en Fortuna Sittard (2-1) in crisismodus en moest zaterdag een resultaat neerzetten. De Arnhemmers waren in de openingsfase sterker en kregen in het eerste kwartier al enkele kansen de score te openen. Na twintig minuten spelen gleed Ryan Flamingo een vrije trap binnen. De arbitrage controleerde het doelpunt lange tijd voor mogelijk buitenspel, maar de treffer werd na lang overleg goedgekeurd.

De bezoekers trapten na de openingstreffer niet op de rem en bleven heersen in het Cambuurstadion. De Arnhemmers leken in de blessuretijd van de eerste helft een strafschop te mogen nemen nadat Gabriel Vidovic ten val werd gebracht door Jamie Jacobs. De VAR boog zich ook minutenlang over dit incident en besloot uiteindelijk tot een vrije trap. Vanwege de lange VAR-momenten was er maar liefst acht minuten blessuretijd en vroeg Vitesse in de slotseconde ook nog om een strafschop wegens een handsbal. Deze werd niet gegeven. Vroeg in de tweede helft blesseerde doelman Kjell Scherpen zich na een vangbal en moest de boomlange doelman worden vervangen.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet en besliste Kacper Kozłowski het duel door de score te verdubbelen. De Pool maakte daarmee zijn eerste treffer in de Eredivisie. Henk de Jong greep tien minuten voor tijd in met een alles-of-niets-strategie, maar het liep uit op niets: in de slotfase tekende Sondre Tronstad voor de 0-3. Cambuur probeerde nog met horten en stoten een aansluitingstreffer te forceren, maar de bal wilde er niet in.

Door de eclatante overwinning stijgt Vitesse naar plek zestien en is de Arnhemse crisis in ieder geval een week vermeden. Cambuur staat op plek vijftien en heeft een beter doelsaldo dan Vitesse.