Nieuws

'Financiële truc gaat mis: noodlijdend Barcelona kan fluiten naar miljoenenbedrag'

'Financiële truc gaat mis: noodlijdend Barcelona kan fluiten naar miljoenenbedrag'

08-08-2022 14:42

Een financiële truc van Barcelona om meer geld vrij te maken is volkomen mislukt, meldt COPE. Competitie-organisator La Liga zet een streep door de plannen van preses Joan Laporta. Tot overmaat van ramp moet er zelfs 37,5 miljoen euro aan de fiscus worden betaald.

Zoals bekend trekt Laporta alles uit de kast om FC Barcelona van meer financiële mogelijkheden te geven. Via een door zichzelf opgerichte dochteronderneming - Logskley investments SL - wilde hij nog eens 150 miljoen euro extra in de club pompen. Via een schimmige structuur wilde hij een deel van de 667 miljoen euro die Sixth Street investeert in Barcelona direct kunnen aanwenden.

Daar is de Spaanse bond nu voor gaan liggen. Aangezien de vennootschapsbelasting 25 procent is in Spanje, moet Barcelona 37,5 miljoen euro betalen aan de fiscus. Door de interventie van La Liga kan Laporta het geld niet eens aanwenden. Robert Lewandowski (33 miljoen euro) Raphinha (23 mijoen euro) en Jules Koundé (22 miljoenen euro) drukken qua salaris en afschrijving zo zwaar op het salarishuis van Barcelona dat er inmiddels nauwelijks meer ruimte is voor nieuwe investeringen.

Sixth Street is welbekend in Spanje. Het bedrijf werkte in het verleden al samen met Real Madrid en onderhoudt warme banden met diens voorzitter, Florentino Pérez.