Exclusive

Leeuwinnen spelen kwartfinale EK: Frankrijk onder de loep, omstreden bondscoach

Leeuwinnen spelen kwartfinale EK: Frankrijk onder de loep, omstreden bondscoach

23-07-2022 17:15 Laatste update: 20:36
1

De Oranje Leeuwinnen spelen zaterdagavond om 21.00 uur Nederlandse tijd de kwartfinale op het EK vrouwenvoetbal tegen Frankrijk. De ploeg van bondscoach Mark Parsons is - ondanks het feit dat Nederland regerend Europees kampioen is - op papier de underdog. Wat kunnen de dames verwachten van Frankrijk? VoetbalNieuws zet alles over de aanstaande tegenstander voor je op een rijtje.

Doordat Nederland achter Zweden in Groep C eindigde, werd het als nummer twee gekoppeld aan de winnaar van Groep D: Frankrijk. Het EK werd door hen afgetrapt met een indrukwekkende 5-1 overwinning op Italië. Vervolgens werd er nog met 2-1 gewonnen van België. Op de laatste speeldag was Frankrijk al zeker van de groepswinst en eindigde de ontmoeting met IJsland gelijk: 1-1.

Eerder wisten de Fransen zich op sublieme wijze zich te kwalificeren voor het eindtoernooi in Engeland. In acht wedstrijden moest Frankrijk geen enkele tegentreffer slikken en kwam het zelf tot maar liefst 44 goals. Toch werden niet alle duels gewonnen: de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk werd doelpuntloos besloten. Er wordt vrijwel altijd gekozen voor een 4-3-3 formatie.

Omstreden bondscoach

De bondscoach van Les Bleues luistert naar de naam Corinne Diacre. Sinds 2017 staat zij aan het roer bij de nummer drie van de wereldranglijst. Tussen 2007 en 2013 was zij eerder als assistent-bondscoach verbonden aan de nationale ploeg. Toch is Diacre niet geheel onbesproken en zorgde haar gedrag en uitlatingen in het verleden voor de nodige controverse. De incidenten zijn talrijk. Zo werd de internationale superster Marie-Antoinette Katoto niet eens opgeroepen voor het WK 2019. Die beslissing leidde tot massale kritieken, aangezien de aanvalsters zij zich vóór het toernooi nog tot topscorer van de Franse competitie had gekroond.

Bondscoach Corinne Diacre

Diacre is er daarnaast niet vies van om publiekelijk speelsters af te serveren. Amandine Henry, één van de andere grote sterren in de Franse selectie, werd plots niet meer geselecteerd na een blessure. In haar tijd bij Clermont (2014-2017) legden Franck L'Hostis, Anthony Lippini en Karim Djellabi in magazine So Foot een vernietigend interview af. Het trio sprak van een vreselijke sfeer onder Diacre. Er werd gerept over onder meer een 'dictatuur'. De handelswijze van de 47-jarige Française kwam haar in de loop der jaren op weinig vlijende bijnamen zoals "de draak" en "de hoofdofficier van justitie" te staan.

Uitstekende prestaties en sterspeelster

Ondanks het feit dat Diacre niet van onbesproken gedrag is, presteert ze goed met de Franse nationale ploeg. Bij de bookmakers wordt alleen Engeland een grotere kans toegedicht wat betreft het winnen van het EK. Ter vergelijking: de Leeuwinnen vinden zichzelf op de zesde plaats terug. Vijf spelers uit de Franse selectie staan in de top-vijftig Beste Speelsters ter Wereld die ESPN onlangs publiceerde. Wendie Renard (383.000 euro) en Henry (385.000 euro) zijn op basis van de cijfers van SPORTbible over 2021 de grootverdieners in de selectie bij Les Bleues. Beide voetbalsters zijn actief bij Olympique Lyon.

Toch mag er één speelster nog meer geld bijschrijven: superster Katoto. De Olympique Lyon-aanvalster geldt als de bestbetaalde voetbalster van Europa en mag 600.000 euro op jaarbasis bijschrijven. Inmiddels is de kou uit de lucht tussen de superster en bondscoach Diacre en maakt ze weer 'gewoon' onderdeel uit van de selectie. Katoto was tot dusver één keer trefzeker in de groepsfase, toen zij wist te scoren tegen Italië. De verrassende topscorer van Frankrijk van dit EK luistert naar de naam Onema Grace Geyoro. De verdedigende middenvelder van Paris Saint-Germain scoorde een hattrick in de openingswedstrijd en staat dus op drie doelpunten.

Katoto juicht na een doelpunt op het EK

Nederland treft dus op papier een ontzettend zware tegenstander in de kwartfinale. Van alle EK-deelnemers staat alleen Zweden (tweede) hoger op de wereldranglijst genoteerd dan de ploeg van Diacre. Het duel van de Oranje Leeuwinnen begint zaterdag om 21.00 uur en is te volgen via NPO1 en de online kanalen van de NOS.