Nieuws

Martínez toch geschorst voor halve finale: zo werkt de markante regel van de UEFA

Martínez toch geschorst voor halve finale: zo werkt de markante regel van de UEFA

19 april - 20:20

Emiliano Martínez, de keeper van Aston Villa, zal de eerste halve finale van de Conference League tegen Olympiakos missen door een schorsing, zo bevestigt de UEFA. De Argentijnse doelman viel op door zijn provocerende gedrag tijdens de strafschoppenserie tegen Lille OSC, maar een bijzondere UEFA-regel redde hem aanvankelijk van een rode kaart.

Martínez trok donderdag de aandacht met zijn tactieken om de penaltynemers van Lille uit hun concentratie te halen, net zoals hij eerder deed in de WK-wedstrijd tegen Nederland. Ondanks dat hij tijdens de wedstrijd al een gele kaart had ontvangen voor tijdrekken, leidde zijn tweede gele kaart tijdens de strafschoppenserie niet tot een uitsluiting. Dit is te danken aan een regelwijziging door de UEFA in 2022, die bepaalt dat gele kaarten verkregen tijdens de wedstrijd of verlenging niet meetellen in de daaropvolgende penaltyserie.

Echter, Martínez is alsnog geschorst omdat hij in het heenduel tegen Lille ook een gele kaart had ontvangen, wat zijn totaal op drie brengt. De UEFA heeft bevestigd dat de laatste gele kaart, ontvangen tijdens de penaltyserie, wel degelijk meetelt voor een schorsing. Martínez zal daarom de eerste wedstrijd tegen Olympiakos aan zich voorbij moeten laten gaan, ondanks zijn heldenrol waarbij hij twee strafschoppen stopte en zijn team naar de halve finales leidde.