Nieuws

Wie is Kambwala, het talent dat voor United tegen Liverpool in de basis startte?

Wie is Kambwala, het talent dat voor United tegen Liverpool in de basis startte?

7 april - 22:55

Erik ten Hag speelde met zijn Manchester United zondag gelijk tegen Liverpool. De trainer deed dat met Willy Kambwala in de basis. Wie is deze verdediger, die dit seizoen al tot zes Premier League optredens kwam? VoetbalNieuws.nl vertelt het je. 

De jeugdjaren van Willy Kambwala

Willy Kambwala Ndengushi werd geboren op 25 augustus 2004 in Kinshasa, DR Congo. Op vijfjarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar Frankrijk, waar hij opgroeide in Les Ulis. Zijn voetbalcarrière begon bij Elan Chevilly Larue en Les Ulis, voordat hij in 2018 bij de jeugdopleiding van Sochaux aan de slag ging​. Daar maakte Kambwala de nodige indruk en kwam hij in belangstelling te staan van verschillende Engelse teams, waaronder Liverpool en Manchester United. In oktober van 2020 tekende de verdediger een verbintenis bij United. De club uit Manchester betaalde ongeveer 3,5 miljoen pond voor de Frans jeugdinternational.

Debuut voor Manchester United tegen West Ham United

Vlak na zijn overgang naar Manchester raakte Kambwala ernstig geblesseerd en kon elf maanden niet voetballen. In december vorig jaar maakte de in Congo geboren speler zijn debuut voor Manchester United. In het Premier League-duel tegen West Ham United mocht de speler door de vele blessures in basis starten namens de Red Devils. Het werd voor het talent een debuut om snel te vergeten, want zijn team verloor met 2-0 van The Hammers. Tot dusver speelde de verdediger zes wedstrijden in de Premier League dit seizoen. Daarnaast speelde hij zes wedstrijden voor United in de UEFA Youth League.

Interland carrière van Kambwala

Ondanks het feit dat de verdediger in Congo geboren is, speelt Kambwala al vanaf jonge leeftijd zijn interlands voor Frankrijk. In de O16 van Frankrijk maakte Kambwala als aanvoerder een goede indruk. Mede door zijn prestaties bij het nationale elftal speelde hij zich in de kijker bij verschillende clubs.

Wat zijn de marktwaarde en contractsituatie van Kambwala?

De afgelopen seizoenen is de marktwaarde van Kambwala flink opgelopen. Manchester United legde in 2020 ongeveer 3,5 miljoen pond neer voor de speler. Inmiddels is zijn waarde volgens Transfermarkt.nl gestegen naar ongeveer vijf miljoen euro. De verbintenis van Kambwala loopt in Manchester nog door tot medio 2025.