Supersubs Akpom en Bergwijn redden Ajax van nederlaag op bezoek bij Sparta

17 maart - 18:40
1

Chuba Akpom en Steven Bergwijn hebben Ajax voor een nederlaag behoed op bezoek bij Sparta Rotterdam. Arno Verschueren had de Rotterdammers op een riante voorsprong gebracht door twee treffers, maar zag die als sneeuw voor de zon verdwijnen. Uiteindelijk deelde de ploegen de punten op Het Kasteel.

Sparta pakte voor het laatst punten in eigen huis tegen Ajax in 2009. Sindsdien waren de Amsterdammers steeds de baas in Rotterdam. Van ’t Schip moest wederom aanpassingen doen in zijn opstelling en koos ervoor om Kenneth Taylor in te zetten als linkervleugelverdediger. Daarmee was er een basisplaats ingeruimd voor Mika Godts en Anton Gaaei begon vanaf de rechterkant. Op het eigen Kasteel had Sparta moeite om in de wedstrijd te komen. Ajax had vooral de bal, maar tot echte kansen konden zij niet komen.

De Amsterdammers hadden dus het balbezit, maar Arno Verschueren kreeg de kansen. De middenvelder kon eerst vrij inschieten na een voorzet, maar die poging kon Diant Ramaj nog pareren. Niet veel later kon Verschueren de zestienmeter in dribbelen en na een simpele kapbeweging kreeg hij de ruimte om vrij in te schieten. Ramaj was kansloos en zo kwam Sparta op voorsprong. Daarmee zochten de beide ploegen ook de kleedkamer op voor de rust.

Direct na de rust was het weer raak voor Verschueren. Bij een voorzet van de zijkant kon hij wederom vrij het zestienmetergebied inlopen en binnentikken zonder dat er een Ajax-verdediger ingreep. Door het doelpunt van Verschueren werd het niet alleen 2-0, ook was het de 72ste tegentreffer van Ajax in alle competities. Dat is een record, want de Amsterdammers kregen nog nooit zoveel tegentreffers tegen.

Toch kwam Ajax nog terug in de wedstrijd. Chuba Akpom en Steven Bergwijn vielen allebei in en zo probeerde Van ’t Schip alsnog wat te forceren. Voor Bergwijn waren het de eerste minuten sinds begin februari, maar supersub Akpom was wederom goud waard. Hij knikte binnen en bracht zo de aansluitingstreffer op het scorebord. De assist kwam op naam van Jordan Henderson, die direct na het doelpunt was gewisseld en naar de kleedkamer vertrok.

Zonder Brian Brobbey, die geblesseerd naar de kant moest, ging Ajax alsnog op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er ook vlak voor tijd. Bergwijn viel samen met Akpom in en beide heren combineerden met elkaar voor de 2-2. Akpom was ditmaal de aangever en Bergwijn scoorde zijn achtste doelpunt van het seizoen. Tot de voorsprong zou Ajax niet meer komen en daarmee deelden de beide ploegen de punten. Wel kreeg Ahmetcan Kaplan in de laatste minuten nog een rode kaart omdat hij Charles-Andreas Brym naar de grond werkte als doorgebroken speler.