Nieuws

Hoe komt het dat een deel van de fans van Lazio aanhanger is van het fascisme?

Hoe komt het dat een deel van de fans van Lazio aanhanger is van het fascisme?

5 maart - 19:49

Voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd tussen Bayern München en SS Lazio circuleren er beelden op social media waarin Italiaanse fans fascistische leuzen scanderen. Dat een deel van de fans aanhanger is van de beweging is niet nieuw, maar waar komt dit vandaan? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

In een interview van de NOS wat dateert uit 2017 wordt er meer duidelijkheid gegeven over waar de link tussen het fascisme en Lazio vandaan komt. Het Nederlandse medium sprak destijds met Italiaans voetbalkenner Bruno Giuntoli, die het haarfijn uitlegde.

'Lazio is de club van Mussolini'

"Lazio is van oorsprong de club van fascist Benito Mussolini. Hij heeft een kleine voetbalclub groot gemaakt", begint Giuntoli. "Hij zat met regelmaat op de tribune en dat had ook invloed op de beslissingen van de scheidsrechter. Hij profileerde zich als een man van het volk en gebruikte voetbal echt als instrument om kiezers te winnen. Heel populistisch. Terwijl hij er, zo schijnt, zelf geen bal aan vond..."

Mussolini was een extreem rechtse politicus die tussen 1922 en 1943 als minister-president aan het roer stond in Italië. Dat is al even geleden en Mussolini leeft niet meer, maar zijn ideeën heersen nog binnen (een deel van) de harde kern van de club. Die driehonderd tot zeshonderd fans worden de ‘Irriducibili’ genoemd, wat vrij vertaald 'De Onoverwinnelijken' betekent.

"Zij zijn allen neofascist. Het is niet hun hobby, maar echt een levensovertuiging. De fans in de harde kern zijn ook politiek actief. In het stadion worden ook leden voor de extreemrechtse partij geworven: Forza Nuova. Ook de clubleiding is dus fout. Lazio is de meest extreemrechtse club ter wereld..."

Voorbeelden van fascistische uitingen bij Lazio

Er zijn tal van voorbeelden waarin het fascisme binnen Lazio tot uiting is gekomen. Eén van die voorbeelden heeft te maken met Aron Winter, de Nederlandse verdediger die tussen 1992 en 1996 voor de club speelde. "Toen Aron Winter op het vliegtuig naar Rome stapte, waren er massale protesten en een joodse begraafplaats werd beklad. Aron is een joodse naam en bij aankomst bleek het ook nog eens een donkere speler te zijn. Dat was dubbelop. Maar toen Winter een goede speler bleek en er successen werden gevierd, was hij plotseling een van de publiekslievelingen."

Naast het voorbeeld van Winter is er nog een bekend voorval. Paolo Di Canio, die jarenlang de aanvoerder van Lazio was, maakte ooit een obsceen gebaar tijdens een wedstrijd tegen aartsrivaal AS Roma. De Italiaan bracht de hitlergroet op het veld richting de supporters van Lazio.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!