Nieuws

Wie is Wieke Kaptein, de achttienjarige basisdebutant bij de Oranje Leeuwinnen?

Wie is Wieke Kaptein, de achttienjarige basisdebutant bij de Oranje Leeuwinnen?

28 februari - 21:21

Wieke Kaptein maakte woensdagavond haar basisdebuut voor de Oranje Leeuwinnen. Wie is deze jonge middenveldster eigenlijk, die louter lof ontvangt? VoetbalNieuws.nl schetst een portret.

Carrière Wieke Kaptein

Wieke Kaptein werd op 29 augustus 2005 geboren in Hengelo en is momenteel dus nog maar achttien jaar oud. Ze begon met voetballen in de jeugd van Achilles '12 en werd vervolgens opgenomen in het beloftenelftal van FC Twente, dat in de speciaal daarvoor bestemde competitie uitkomt. Haar talent werd snel erkend én beloond. Op vijftienjarige leeftijd kreeg ze al een profcontract aangereikt bij FC Twente, dat haar niet lang daarna bij de selectie van het eerste elftal haalde.

In het seizoen 2021/2022 maakte Kaptein haar debuut voor FC Twente, waar ze in twee seizoenen als verdedigende middenveldster veertig wedstrijden speelde en daarin driemaal scoorde. In haar eerste seizoen wist ze meteen de Nederlandse dubbel te winnen. In september 2023 maakte Kaptein haar droomtransfer naar Chelsea. Het supertalent zette haar handtekening onder een verbintenis voor vier jaar, maar werd in het eerste en huidige seizoen nog verhuurd aan Twente. Daar vormt ze een absolute motor op het middenveld.

Kaptein maakt droomtransfer naar Chelsea

"Iedereen wil het hoogst haalbare bereiken", zei Kaptein destijds over haar transfer, geciteerd door het Algemeen Dagblad. "Ik denk dat dit een hele mooie stap is voor mij. Chelsea is een warme club en ze hebben een goed plan voor mij klaarliggen. Speelminuten zijn het allerbelangrijkst voor mij, daarom is het goed dat ik nog een jaar in de Eredivisie blijf voetballen."

Jongste WK-speelster voor Oranje ooit

Op dat moment had ze al een WK met Oranje achter de rug. In april 2023 maakte Kaptein voor het eerst minuten voor de Oranje Leeuwinnen, in een vriendschappelijke interland tegen Polen. Bondscoach Andries Jonker was overtuigd van haar kwaliteiten en nam haar mee naar het eindtoernooi in Australië en Nieuw-Zeeland. Op 1 augustus 2023 maakte ze als jongste Nederlandse speelster ooit haar WK-debuut voor Oranje. De groepswedstrijd tegen Vietnam werd met 7-0 gewonnen.

Wieke Kaptein maakt haar WK-debuut voor de Oranje Leeuwinnen tegen Vietnam.
Wieke Kaptein maakt haar WK-debuut tegen Vietnam als invalster voor Daniëlle van de Donk.

Op 28 februari 2024 volgde dus haar eerste plaats in de basiself, in de troostfinale van de Nations League tegen Duitsland, waarin ook een ticket voor de Olympische Spelen op het spel staat. "Ik denk dat ze er klaar voor is. We hebben haar nodig", zei Jonker voorafgaand aan het duel. "Ze heeft in Schotland al een keer onder grote druk moeten presteren, bij een 1-0 voorsprong. Dat deed ze prima. Wij denken dat we haar nodig hebben. Het gaat om het team, niet om leeftijd, het gaat om kwaliteit."