Nieuws

De Boer loopt niet mee in polonaise: 'Ik geef Ajax hooguit vijf procent kans'

De Boer loopt niet mee in polonaise: 'Ik geef Ajax hooguit vijf procent kans'

02-11-2021 14:02

Ronald de Boer kijkt graag naar het huidige Ajax, maar blijft met twee benen op de grond staan. Tegenover Voetbal International stelt de voormalig aanvaller dat Ajax hooguit vijf procent kans maakt om de Champions League te winnen.

De masterclass van Ajax tegen Borussia Dortmund die de hele wereld over ging, maakt De Boer een trotse Ajax-supporter. "Vorig jaar hadden buiten Nederland nog weinig mensen van Ryan Gravenberch en Jurriën Timber gehoord. Ajax blijft de wereld verrassen, dat is het mooie. Dit zijn wedstrijden waarvan de toeschouwers in het stadion over vele jaren nog trots zullen zeggen: ik was erbij", is De Boer lyrisch tegenover VI.

Toch is de oud-international van mening dat de Nederlandse voetballiefhebber niet moet doorslaan in het succes. "Het is weer genieten van Ajax, maar laten we niet doorslaan. Er zijn nog steeds heel wat topclubs in Europa die beter zijn. Dat geeft met de huidige verhoudingen niks, maar voor mij is dat een feit. Ik geef Ajax hooguit vijf procent kans de Champions League te winnen. Misschien nog wel minder."

Door de huidige regelgeving, dat clubs zoveel buitenlanders mogen opstellen als ze zelf willen, ziet De Boer dat het voetbal een transformatie heeft doorstaan. "Vergeet niet dat de huidige internationale topteams sterker zijn dan in mijn tijd. Na het loslaten van de buitenlandersregeling kunnen de grootste clubs iedereen kopen die ze willen. Daardoor is er in de loop der jaren een elite in het topvoetbal ontstaan. Dat maakt het nóg zwaarder om tegen ze op te boksen. Des te knapper is het dat Ajax het goed blijft doen in Europa. Laten we daar vooral blij mee zijn. Zonder onrealistische verwachtingen", sluit hij af.